9 C
Switzerland
More

  Konfuziteti rreth gjetjeve për alkoolin

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Çeshtja e abstenuesit ka rëndësi

  Gjetjet e fundit mbi alkoolin dhe shëndetin duket se kontradiktojnë njëra-tjetrën.
  Mënyra se si shkencëtarët klasifikojnë abstenuesit dhe pijësit shpjegon disa nga rezultatet kontradiktorë. Pirja e më shumë se dy pijeve në ditë rrit rrezikun për shëndetin.

  Alkooli 01

  Paradoksi i alkoolit dhe shëndetit: njohja e zbulimeve kontradiktore

  Studimet shkencore të fundit për alkoolin dhe shëndetin japin rezultate të kundërta. Disa gjejnë se konsumi i ulët i alkoolit është më i mirë për shëndetin sesa mos pirja fare, ndërsa Organizata Botërore e Shëndetit thotë se asnjë nivel alkooli nuk është i sigurt.

  Dallimet e gjëra në këto rezultate njihen si një kurvë J, ku abstenuesit tregojnë rezik më të lartë se ata që konsumojnë me moderim. Kjo kontradiktë bie në sy, por ekspertët shpjegojnë se abstenuesit fillimisht kanë shëndet më të dobët se ata që pijnë alkool, gjë që rritet me moshën.

  Klasifikimi i abstenuesit kundra pijës është i rëndësishëm

  Nëse njerëzit bëhen të sëmurë, ata reduktojnë ose abstenohen nga pija. Nëse marrin pjesë në një studim rreth alkoolit, këta njerëz shpesh klasifikohen në bazë të statusit të tyre aktual si abstenues, në vend të ish-pijanëve.

  Faktikisht, në studimet për alkoolin është shpjeguar se ish-pijanët në të gjitha nivelet kanë rreziqe më të larta shëndetësore në krahasim me kolegët e tyre pijanë aktualë.

  Pirja e rregullt nuk është e mirë për shëndetin tuaj

  Konzumimi i lartë i alkoolit lidhet me rritjen e rreziqeve për shëndet, me ata që pijnë më shumë të përballen me norma më të larta të vdekshmërisë. Gratë përballen me rreziqe më të larta në nivele më të ulëta të konsumit se sa burrat. Studimet mbi efektet e alkoolit në shëndetin e grave janë të kufizuara.

  Alkooli 02

  Çfarë do të thotë kjo për ju?

  Kjo përmbajtja shkencore tregon se konsumimi i lartë i alkoolit rrit rreziqet për shëndet, me pije të rënda që përballen me norma më të larta të vdekshmërisë. Studimet tregojnë se gratë përballen me rreziqe më të larta në nivele më të ulëta të konsumit se sa burrat.

  Duhet t’i ndaloni pretendimet se konsumi i moderuar i alkoolit është i dobishëm për shëndetin, pasi të gjitha llojet e pijeve alkoolike përmbajnë etanol, i cili ka efekte toksike, të varësishme dhe kancerogjene. Kështu, nëse konsumoni dy ose më shumë pije në ditë, mund të mendoni se alkooli duhet të jetë një shpërblim më i rrallë dhe jo një pjesë e rutinës tuaj ditore.

  spot_imgspot_img