8.1 C
Switzerland
More

  Pse i idealizojmë dashuritë e para?

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Çfarë këshillojnë njerëzit që janë në lidhje për më shumë se 20 vite?

  Gjithmonë bëni komplimente për trupin e partnerit tuaj. Kemi parë...

  Konfuziteti rreth gjetjeve për alkoolin

  Çeshtja e abstenuesit ka rëndësi Gjetjet e fundit mbi alkoolin...

  Pse i idealizojmë dashuritë e para?

  Jemi ato që besojmë. A është ky fati, apo...

  A është refuzimi romantik më keq se sa rrugëtimi romantik?

  Si këto pengesa kërcënojnë romancën Frika e refuzimit dhe humbja...

  Bëni zgjedhje më të mira në ushqim!

  Vetëdija mund të ndihmojë në menaxhimin e një rredhe...

  Teilen

  Jemi ato që besojmë. A është ky fati, apo edhe te dyja?

  Dashuritë e para kanë tema kyçe: momente të humbura, mundësi të papërcaktuara, dhe trishtim nga “çfarë nëse?”

  Dy besime në lidhjet romantike formojnë se si i përjetojmë ato. Këto besime mund të kategorizohen gjerësisht si fat apo lidhje të paracaktuara. Ata me një perspektivë rritjeje besojnë se lidhjet kërkojnë punë dhe mund të përmirësohen.

  Dashuria e pare 01

  Intensiteti emocional i rrëfimeve të vërteta të dashurisë

  Pas rekomandimeve, shikova serialin One Day. Historia ndjek Dexterin dhe Emmanë, të cilët takohen në të njëjtin ditë çdo vite për dy dekada. Emma ndjek dashurinë për Dexter, por në fund zgjedh veten përpara se të zgjedhë atë.

  Në anën tjetër, Dex kupton dëshirën e tij për të qenë i famshëm dhe i pasur në rininë e tij, vetëm për të përballur kohët më të vështira më pas: duke humbur karrierën e tij si prezantues televiziv, martesën e tij, dhe pothuajse vajzën e tij duke u munduar të përballen me varësinë.

  Por ai gjen qëllim, bëhet emocionalisht më i pjekur, dhe në fund vjen te Emma. Në fund, ata të dy kuptojnë se janë rritur së bashku, duke e dashur njëri-tjetrin përmes gjithçkaje.

  Ne Day”, bashkë me filmën e nominuar për Oskarë të këtij viti “Past Lives”, eksploron tema të ngjashme: momente të humbura, mundësi të papërkulura, trishtim, dhimbje, dhe gravitet që vijnë nga potenciali i papërmbushur i atë që mund të ishte “dëshira e vërtetë”, dhe në fund, pyetja “Çfarë nëse?”

  Këto tema lëvizin rreth qelizës së dashurisë së vërtetë, e cila në mënyrë të çuditshme është e përcaktuar në pamjen e pafajësisë së një fëmije ose të rinisë. Retorika perëndimore e dashurisë së vërtetë që rrjedh nga dashuria e parë ose fëmijërisë është e fuqishme, me Romeo dhe Zhuljeta ndoshta depiktimi më i famshëm fiktiv i dashurisë së vërtetë.

  Pse janë historitë si këto kaq emocionalisht të fuqishme, dhe çfarë sjellin ato në ne?

  Dashuria e pare 02

  Besimet Implicite në Lidhjet Romantike

  Ne të gjithë kemi besime të rrënjosura dhe të nënkuptushme rreth në lidhje me lidhjet romantike: si fillon ato, si mund të ndryshojnë, dhe çfarë ndjenjash përjeton në to. Këto besime ndikojnë në mënyrën se si ne “mendojmë, perceptojmë, reagojmë, dhe sjellja në lidhjet romantike nga fillimi deri në fund

  Në kapitullin “Teoritë e nënkuptuara të marrëdhënieve”, në Oxford Handbook of Close Relationships, kërkuesit përcaktojnë dy bindjet kryesore për lidhjet romantike: bindja e fatit dhe bindja e rritjes. Sipas autorëve:

  Besimi në fat tregon për stabilitetin e përshtypjeve të një personi për lidhjet romantike dhe përfshin besimin se lidhjet janë ose duhen të jenë, ose nuk duhen. Besimi në rritje tregon për stabilitetin e perceptuar të problemeve në lidhje dhe reflekton parashikimin se lidhjet mund të mbahen dhe problemet mund të tejkalohen.

  Në kohën kur besimi në fat dhe rritje ndeshen, reagoni për fatin tuaj

  Kjo do të thotë praktikisht që njerëzit që mbajnë besime në fat janë më të fiksuar në besimet e tyre, më të prirur të besojnë se partnerët janë “lexues të mendjes,” duke shkaktuar që ata të komunikojnë më pak nevojat dhe dëshirat e tyre, dhe përgjithësisht të mendojnë që një marrëdhënie është ose e përcaktuar të jetë, ose jo.

  Kur dikush me besime në fat takon një partner potencial, ata mund të zgjedhin të qëndrojnë me atë partner, duke i besuar se është “i cili”. Ose, në rast konflikti fillestar që shumica e marrëdhënieve duhet të përballen me të, individët me besime në fat mund të largohen shpejt, braktisur marrëdhënien me bindjen se “nuk ishte e përcaktuar të jetë”.

  Besimet në fat mund të çojnë në besimin se dikush është partneri i duhur pa marrë parasysh si trajtohet personi. Besimet në rritje përkrahin idenë se marrëdhëniet mund të zhvillohen me përpjekje dhe komunikim afatgjatë.

  Kombinimi i tyre, si në rrëfimin e One Day, tregon se dashuritë e para që zgjasin përcjellin rritjen e individualit dhe mund të jenë të përjetshme përmes zhvillimit dhe përmirësimit të vetvetes dhe marrëdhënies.

  spot_imgspot_img