9 C
Switzerland
More

  Kur duhet të përdoren tapa veshi?

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Sa e rëndësishme është të mbrojmë veshët tonë në koncerte dhe në përditshmëri!

  Këtë verë pas konceritit të parë, u zgjova të nesërmen me një dhembje të tmerrshme koke, edhe pse nuk kisha pire alkool gjatë natës. A mund të jetë volumi i muzikës dhe fansat që bërtisnin (përfshirë mua) problemi?

  Kocert njerz earplug

  Për ta zbuluar të vërtetën, vëra një palë tapa silikoni në koncertin tjetër dhe u mrekullova me ndryshimin e menjëhershëm që ato bën.

  Tapat për veshë ishin aq të rehatshme sa të kisha AirPods-at e mia – dhe përveç kësaj, ato ulën tingullin e turmës dhe bënë zërin e artistit krahasimisht të qartë. Në vend që të dëgjoja të bërtiturat nga fansat e tjerë, mund të kënaqa plotësisht me muzikën. Ditën tjetër, nuk kisha as dhembje koke, as zhurmë në veshë.

  Pas pothuajse shumë koncertesh, tapat për veshë vazhdojnë të jenë aksesori im i parapëlqyer. Madje, kam filluar t’i mbaj edhe në ambiente të zhurmshme si baret dhe klube.

  Por tani që ndihem shumë më mirë në mëngjeset pas tyre, po mendoj nëse duhet t’i përdor edhe në ambiente të tjera me zhurmë. Në të njëjtën kuptim, sa e rëndësishme janë tapat për veshë për shëndetin tuaj?

  A ta dëmtojnë koncertet dhe ambientet e tjera të zhurmshme dëgjimin?

  Sigurisht që mund të ndikojnë. Ka tre faktorë që ju ndihmojnë të përcaktoni nëse një ambient është dëmtues për dëgjimin tuaj.

  Së pari, sa e zhurmshme është – mënyra më e lehtë për ta kuptuar këtë është përmes përdorimit të aplikacioneve si Decibel Pro, Decibel X dhe Sound Meter. Niveli i zhurmës matet në decibelë dhe në përgjithësi nën 70 decibelë konsiderohet i sigurt, ndërsa 85 dhe më tepër mund të dëmtojë dëgjimin tuaj në të ardhmen.

  Së dyti, distanca nga burimi i zhurmës ka rëndësi. Sa më pranë të jeni, aq më i rrezikuar jeni. (Nëse jeni i afërt me zërat, jeni shumë më në rrezik se sa nëse jeni duke u ulur larg nga burimi i zhurmës.)

  Së treti, merrni parasysh sa kohë do të ekspozoheni ndaj zhurmës. Sa më gjatë që jeni ekspozuar, aq më shumë dëm do të shkaktohet. Standardi i sigurisë në vendin e punës është 85 decibelë për 8 orë. Për çdo 3 decibelë shtesë, koha e ekspozimit duhet të shkurtrohet në gjysmë. Kjo do të thotë që për 88 decibelë, standardi i sigurisë është 4 orë, dhe për 91 decibelë, është 2 orë.

  Koncertet janë një stuhi perfekte e këtyre tre faktorëve. Ato mund të tejkalonin 100 decibelë “dhe brenda disa minutash, kjo mund të shkaktojë humbje të dëgjimit”. Për më tepër, zakonisht ato përbëjnë të paktën disa orë ekspozim.

  Dhe nëse jeni një person që preferon të qëndroni pranë skenës dhe këndit të altoparlantëve, po eksposoni veshët tuaja ndaj niveleve potencialisht të dëmshme të zhurmës.

  Cilat janë efektet e dëmtimit të dëgjimit?

  Në kohë të shkurtër, ekspozimi ndaj zhurmave të larta mund të shkaktojë humbje të përkohshme të dëgjimit që shërohen për rreth 48 orë, thuhet.

  Mund të përjetoni edhe ndryshime të përkohshme (kur dëgjimi juaj është i mbytur, duke treguar se keni përjetuar humbje të dëgjimit dhe sistemi juaj po përpiqet të rikuperohet), që mund të kthehen në dëgjimin e kufizuar afatgjatë.

  Sipas ekspertëve, të ekspozuarit vazhdimisht ndaj zhurmave të larta mund të shkaktojë tinnitus (zhurmë në veshë) që mund të jetë përkohësisht ose afatgjatë, përveçse mund të përjetoni humbje të përhershme të dëgjimit.

  Qelizat receptorë brenda kohlikës sonë, e cila është përgjegjëse për të marrë tingujt dhe për të transmetuar informacionin tek truri, mund të dëmtohen kur ekspozohen ndaj zhurmave të tepërta. Kjo dëmtim shkakton humbje të dëgjimit, pasi receptorët nuk janë në gjendje të kryejnë funksionin e tyre.

  Si mbrojnë tapat për veshë dëgjimin tim?

  Tapat për veshë kufizojnë sasinë e decibelëve që veshët tuaj ekspozohen, duke konsideruar se kjo mbron dëgjimin tuaj. Shumica e tapave për veshë zvogëlojnë numrin e decibelëve që hyjnë në veshë tuaj për rreth 10 deri në 20.

  “Pra, nëse jeni në koncert për disa orë dhe zhurma tejkalon 90 decibelë, kjo është mjaftueshëm për të shkaktuar humbje të dëgjimit të shkaktuar nga zhurma”. “Përdorimi i tapave për veshë që reduktojnë nga 90 në 80, për shembull, ju jep më shumë kohë në nivelin e ekspozimit të tyre.”

  Si mund ta mbroj ndryshe dëgjimin tim?

  Do të duhet që secili të bëjë një test bazë të dëgjimit”, thotë eksperti në fushën e audiologjisë. Ky test llogarit shëndetin bazë të veshëve dhe analizon sa është dëmtuar dëgjimi, për të ndryshuar sjelljet nëse është e nevojshme.

  Ata gjithashtu sugjeron që të gjithë të kontrollojnë veshët e tyre rregullisht nga një audiolog për të vlerësuar shëndetin e dëgjimit dhe për të përcaktuar masat e duhura për të mbrojtur veshët tuaja. “Si mund të dijeni si të mbroni veten nëse nuk e dini shëndetin tuaj bazë?”

  spot_imgspot_img