7.3 C
Switzerland
More

  Trajtimin e kancerit të mushkërive

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Konfuziteti rreth gjetjeve për alkoolin

  Çeshtja e abstenuesit ka rëndësi Gjetjet e fundit mbi alkoolin...

  Pse i idealizojmë dashuritë e para?

  Jemi ato që besojmë. A është ky fati, apo...

  A është refuzimi romantik më keq se sa rrugëtimi romantik?

  Si këto pengesa kërcënojnë romancën Frika e refuzimit dhe humbja...

  Bëni zgjedhje më të mira në ushqim!

  Vetëdija mund të ndihmojë në menaxhimin e një rredhe...

  Qëllimi i vërtetë i jetës

  Rregulla për një jetë më autentike, më të kuptueshme Filozofi...

  Teilen

  Si terapitë e synuara po e transformojnë luftën kundër kancerit të mushkërive

  Fatkeqësisht, pavarësisht përparimeve të mëdha në kërkimin mjekësor, prognoza pas një diagnoze të kancerit të mushkërive mbetet ende e zymtë. Sipas statistikave, ky kancer është sëmundja më vdekjeprurëse tek meshkujt, ndërsa tek femrat parashikohet të kalojë kancerin e gjirit si në numër ashtu edhe nga ashpërsia në shumë vende deri në vitin 2030.

  Megjithatë, tani ka terapi me ilaçe të synuara që janë në gjendje të shpëtojnë jetë gjithnjë e më shumë njerëzve. Fatkeqësisht, sipas mendimit tonë, ky potencial ende nuk është duke u shfrytëzuar sa duhet. Ne dëshirojmë të rrisim ndërgjegjësimin në mënyrë që më shumë pacientë të mund të përfitojnë nga këto opsione inovative të terapisë. Është koha e fundit që të tregohen dhe të përdoren shanset e plota të rikuperimit.

  Në të kaluarën, operacioni, kimioterapia dhe rrezatimi mendohej se ishin të vetmet gjëra që mund të bëheshin për kancerin e mushkërive. Ajo kufizohej në dy forma të sëmundjes: qeliza të vogla dhe joqelizore. Por sot e dimë më mirë. Duke kuptuar se ndryshimet gjenetike luajnë një rol kyç në rritjen e tumorit, ne kemi në dispozicion shumë opsione të reja trajtimi. Sidomos në rastin e kancerit të mushkërive me qeliza jo të vogla, i cili është përgjegjës për 85 për qind të rasteve, mundësitë janë zgjeruar në mënyrë dramatike. Duke synuar mutacionet tumorale si KRAS, EGFR, BRAF, ALK ose ROS-1, ne mund të përmirësojmë ndjeshëm luftën kundër kësaj sëmundjeje të tmerrshme. Ky është një përparim i madh në kërkimin e kancerit të mushkërive.

  Si funksionojnë terapitë e synuara kundër kancerit të mushkërive

  Që nga viti 2009, ilaçet e reja si frenuesit e tirozinës kinazës kanë sjellë një epokë të re në kujdesin ndaj pacientëve. Megjithatë, për të siguruar që këto terapi me saktësi të lartë të funksionojnë, është thelbësor një test patologjik molekular. Ky test është çelësi për të përcaktuar se cilët pacientë do të përfitojnë nga ilaçet dhe cilët jo, pasi rreth një e katërta e të gjithë pacientëve varen nga trajtimi i suksesshëm për shkak të anomalive gjenetike. Falë këtyre opsioneve të terapisë të përshtatura dhe të avancuara, nevojat individuale të pacientit tani mund të merren parasysh.

  Një studim novator nga Peruja ka treguar në mënyrë mbresëlënëse se metodat e trajtimit të personalizuar dhe të synuar janë dukshëm më efektive se sa metodat konvencionale. Rezultatet flasin vetë: mbijetesa pa progresion dhe mbijetesa e përgjithshme ishin dukshëm më të larta në subjektet që iu nënshtruan terapisë së synuar sesa ata që iu nënshtruan kimioterapisë. Ekziston edhe një plus tjetër: cilësia e jetës së pacientëve përmirësohet dukshëm me trajtimin e synuar, pasi terapia zakonisht është më pak toksike dhe në këtë mënyrë arrin rezultate më të mira se metoda konvencionale. Në këtë kontekst, një studim holandez konfirmon gjithashtu se një cilësi më e lartë e jetës lidhet me norma më të larta të mbijetesës. Këto njohuri

  Shkalla e provës molekulare

  Megjithëse normat tona të testimit janë të pranueshme ndërkombëtarisht, është për të ardhur keq që midis 25 dhe 50 për qind e pacientëve nuk testohen. Këta njerëz janë në rrezik të marrin pa nevojë kimioterapi ose operacion kur terapia e synuar nuk është një alternativë më e mirë. Kjo nuk korrespondon me pretendimin e pacientit për kujdesin më të mirë të mundshëm dhe është e diskutueshme nga pikëpamja etike. Arsyet për këtë mangësi janë komplekse dhe janë diskutuar për një kohë të gjatë. Megjithatë, një shpjegim i mundshëm mund të jetë mungesa e fondeve të gjera për analizat në mjediset e shtrimit, veçanërisht pasi kemi pasur ilaçe për më shumë se një dekadë që mund t’u japin pacientëve të sëmurë rëndë një jetë më të gjatë dhe më të mirë. Ne duhet të pyesim veten si shoqëri nëse mund të përballojmë mungesën e kujdesit shëndetësor.

  spot_imgspot_img
  Previous article
  Next article