13.9 C
Switzerland
More

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  3 fakte të hidhura rreth takimeve

  Të kesh pritshmëri realiste bën që takimet të jenë...

  Kur ju dhe partneri juaj ndiheni si shokë dhome

  Modeli i tërheqjes reciproke dhe si çiftet mund ta...

  Shkenca thotë që të mos flini tepër gjatë fundjavës

  Vonesa sociale nga ndryshimi i kohës së zgjimit mund...

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Teilen

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale

  Turpi mund të ketë nevojë për marrëdhëniet e dashura dhe të sigurta në mënyrë që të funksionojë si duhet.

  Turpi 03

  Rrënjët e lashta të turpit

  Në filozofinë perëndimore, turpi është thelbësor për zhvillimin moral sipas Aristotelit, ndërsa për Konfuciusin, ai luajti një rol të rëndësishëm në zhvillimin moral në filozofinë lindore. Aristoteli e shikonte turpin si një ndjenjë e rëndësishme që ndihmon në korrigjimin e sjelljeve të gabuara dhe në rritjen e karakterit moral të personit.

  Në anën tjetër, Konfucius e shihtonte turpin si një mjet për të ruajtur harmoninë shoqërore dhe për të nxitur respektin reciprok në marrëdhëniet njerëzore.

  Artikulli nënvizon rindërtimin pozitiv të rolit të turpit dhe sfidën që i dalin mungesës së turpit në shoqëri. Në këtë kontekst, koncepti i turpit pozitiv shihet si fazë e rëndësishme në zhvillimin moral të individëve.

  Turpi ka rënjë të lashta në filozofinë perëndimore dhe lindore, duke cilësuar turpin si një mjet korrektimi për të ndihmuar një person të rikthehet në përputhje me standardet e pranuara

  Një sinjal ndëshkues?

  Ndjenja e turpit tregon që veprimet e një personi nuk përputhen me standardet e atyre që e respektojnë. Shpërdorimi synon të ndryshojë sjelljen për të ardhmen. Ky proces i “turpit dhe rikalibrimit” është themelore për pjekurinë emocionale.

  Në marrëdhëniet dashamirese, shpërdorimi mund të ndihmojë në përgatitjen e fëmijëve për t’u bërë pjesë e një komuniteti që jehon vlerat e përbashkëta të respektit dhe mirësjelljes.

  Si një fëmijë fillon të shqyrtojë këtë lloj arsyetimi, ai bëhet më i pavarur dhe më i vetëdijshëm për sjelljet e tij. Në procesin eekurisë fëmija zhillon një karakter moral të fortë dhe stabil, duke bërë hapat e arsyetimit të marrë paraprakisht.

  Turpi 01

  Nevoja për marrëdhëniet e dashura dhe të sigurta

  Nëse fëmijët kishin marrëdhurie të dashura dhe të sigurta për zhvillimin moral, turpi mund të luante rol pozitiv. Por shumë fëmijë mungojnë këtë, ndërsa shumë të rritur nuk kanë interes ose aftësi për këtë. Traumatizuarit shpesh ndjejnë turp, i cili pengon angazhimin në shoqëri.

  spot_imgspot_img