9 C
Switzerland
More

  Dashuria nuk mjafton

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Përtej dashurisë: zbulimi i vlerave të vërteta në marrëdhënie

  Në vitin 1967, John Lennon shkroi këngën, “All You Need Is Love”. Megjithë këtë, ai rrahu të dy bashkëshortet e tij, la pas dore njërin prej fëmijëve të tij, trajtoi menaxherin tij, i cili ishte gej dhe hebre, me shprehje homofobike dhe antisemitike, dhe në një rast e la një ekip xhirimi të filmojë atë të shtrirë lakuriq në shtratin e tij tërë ditën.

  Dashuria nuk mjafton 02

  Në kulturën tonë, idealizojmë dashurinë, duke paguar çmimin në marrëdhëniet tona

  Tridhjetë e pesë vjet më vonë, Trent Reznor shkroi “Dashuria Nuk Është E Mjaftueshme”. Megjithë famën për performancen e tij ekstravagante dhe videot e frikshme, Reznor braktisi varen nga substancat narkotike dhe alkooli, u martua dhe pati dy fëmijë. Ai u shkëput nga karera e tij muzikore për të qenë një burrë dhe atë devotshëm.

  Njëri nga këta dy meshkuj kishte një kuptim të qartë dhe realist të dashurisë. Tjetri nuk e kishte. Njëri nga këta meshkuj idealizoi dashurinë si zgjidhjen për të gjitha hallet e tij. Tjetri nuk e bëri. Njëri ndër këta meshkuj ishte ndoshta një gomar narcizist. Tjetri nuk ishte.

  Në kulturën tonë, shumë prej nesh idealizojnë dashurinë, e shohin si panace për problemet e jetës. E kremtojmë këtë si synimin përfundimtar të jetës, zgjidhjen për dhimbjet tona. Por, për arsye se e vlerësojmë mbi masë, marrëdhëniet tona vuajnë.

  Kur besojmë se “çdo gjë që na duhet është dashuria”, si Lennon, jemi më të prirur të injorojmë vlerat themelore si respektin, modestinë dhe përkushtimin ndaj njerëzve që i duam. Në fund të fundit, nëse dashuria zgjidh çdo gjë, pse do të merremë me gjithë ato gjëra të tjera—me gjithë gjërat e vështira?

  Por nëse, si Reznor, besojmë se “dashuria nuk është e mjaftueshme”, atëherë kuptojmë se marrëdhëniet e shëndetshme kërkojnë më shumë se sa gjendje e thjeshtë emocionale apo pasione të larta. Kuptojmë se ka të tjera gjëra më të rëndësishme në jetën tonë dhe marrëdhëniet tona se sa të ishim thjesht të dashuruar. Dhe suksesi i marrëdhënieve tona varet nga këto vlera më të thella dhe më të rëndësishme.

  Tri të vërteta të ashpra rreth dashurisë

  Problemi me idealizimin e dashurisë është se ai na sjell pritshmëri të pabazuara në lidhje me atë çfarë është vërtet dashuria dhe çfarë mund të na ofrojë ajo. Këto pritshmëri të pabazuara pastaj minojnë shkatërrimisht vetë marrëdhëniet që e vlerësojmë kaq shumë fillimisht.

  Dashuria nuk është e barabartë me përputhshmërinë

  Vetëm sepse bie në dashuri me dikë, nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata janë partneri i duhur për të qenë me ju gjatë afatit të gjatë. Dashuria është një proces emocional. Pajtimi është një proces logjik. Dhe të dy nuk shkrihen shumë mirë njëri në tjetrin.

  Është e mundur të biesh në dashuri me dikë që nuk na trajton mirë, që na bën të ndjehemi më keq rreth vetes, që nuk mban të njëjtin respekt për ne saqë ne mbajmë për ta, ose që ka një jetë aq disfunktionale vetë saqë kërcënojnë të na rrëzojnë me ta.

  Është e mundur të dashurohesh me dikë që nuk përputhet me ty, që ka qëllime dhe vlera të ndryshme. Kjo mund të dëmtojë lumturinë tënde. Shumë marrëdhënie dështojnë sepse njerëzit nuk shqyrtojnë mirë përputhshmërinë dhe vlerat e partnerit. Për këtë arsye, jo vetëm zemra, por dhe mendja duhet të përdoren në kërkimin e një partneri. Nëse dashurohesh me dikë që nuk përputhet me ty, do të kesh probleme.

  Dashuria nuk zgjidh problemet e marrëdhënieve tuaja

  E dashura ime e parë dhe unë ishim të dashuruar sëmadhe. Por i kishim të gjitha problemet: jetonim në qytete të ndryshme, nuk kishim para për të parë njëri tjetrin, familjet tona nuk e duronin njëri-tjetrin dhe kalonim nëpër grindjet e përsëritura.

  Nuk arritëm të zgjidhnim asnjë problem. Argumentet u përkeqësuan dhe marrëdhënia jonë u shpërtheu në flakë. Mësova se kjo është se si funksionon një marrëdhënie helmuese. Pa një bazë të qëndrueshme dhe praktike, emocionet do të lajnë gjithçka.

  Dashuria nuk mjafton 03

  Dashuria nuk është gjithmonë e vlefshme për të sakrifikuar veten

  Një veçori e dashurisë është mendimi jashtë vetes për të kujdesur për të tjerët. Por çfarë po sakrifikon dhe a është e vlefshme kjo sakrificë?

  Në marrëdhëniet e dashura, është normale të sakrifikohesh për partnerin. Por kur sakrifikohet vetërespekti, dinjiteti, trupi, ambicionet, atëherë dashuria bëhet problematike. Nëse tolermë sjellje të papërshtatshme, jemi duke lejuar dashurinë tonë të na konsumojë.

  Ndonjëherë mënyra më e mirë për një marrëdhënie është të mbarojë. Disa gjëra nuk mund të sakrifikohen apo të rregullohen.

  spot_imgspot_img