9 C
Switzerland
More

  Truki për produktivitet është të thuash “Jo”

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Kulmi i rritjes së produktivitetit qëndron në mohimin afirmativ: ‘Jo’

  Një “jo” i menjëhershëm mund të nxisë më shumë produktivitet sesa përpjekja e vazhdueshme. Kjo çon në pyetjen: Pse pranojmë aq shpesh, në vend të mohojmë?

  ThuajJO 02

  Pse ne themi ‘po’

  Pranojmë shpesh kërkesa jo nga dëshira, por për të mos u dukur të papritur apo arrogante. Të thuash ‘jo’ ndaj atyre me të cilët ndërvepron vazhdimisht është i vështirë. Prandaj, jemi të sinqertë dhe të ngrohtë kur duhet të themi ‘jo’.

  Megjithatë, shpesh jemi të angazhuar tejet në detyra që nuk sjellin ndonjë ndihmë domethënëse për të tjerët ose për veten tonë. Problemi mund të jetë si i kuptojmë ‘po’ dhe ‘jo’.

  Dallimi midis ‘po’ dhe ‘jo’

  Fjalët “po” dhe “jo” përdoren shpesh në krahasim, por kanë peshë dhe angazhim të ndryshëm. Kur thua “po”, i thua “jo” çdo opsioni tjetër.

  Të thuash ‘po’ ndaj një kërkese, do të thotë të thuash ‘jo’ të gjitha opsioneve të tjera që patjetër do të të marrin kohë. “Jo” të kursen kohë në të ardhmen, ndërsa “po” të kushton kohë. “Jo” është vendim, ndërsa “po” është përgjegjësi.

  Roli i ‘jo’-së

  Thënja e “jo”-së shpesh percepihet si privilegj i pushtetit. Megjithatë, është më shumë se thjesht raport me fuqinë – është një rrugë drejt suksesit.

  Refuzimi i detyrimeve jothelbësore ruajt kohën – asetin më të rëndësishëm tonë, siç thekson Pedro Sorrentino. Pa mjete për të ruajtur kohën, ne rrezikojmë ta humbim.

  Duhet të thuash “jo” për çdo gjë pa lidhje me synimet tona. As Steve Jobs nuk mund të përshkruante këtë koncept më mirë: fokusi është në lidhje me thirrjen e “jo” më shumë se “po”.

  Sigurisht, ka një ekuilibër këtu. Negacioni nuk duhet të ndalojë aktivitetin inovator. Përkundrazi, duhet të fokusohet mbi afirmimin e synimeve dhe pastaj të eksplorohet gjerësisht në kërkim të metodave më të mira për të arritur ato.

  Avancimi i Thënies “Jo”

  Me suksesin, strategjia ndryshon. Kostoja e kohës rritet, duke e bërë të rëndësishme të mësojmë të themijo” edhe për mundësitë që dikur ishin të mira, për të hapur rrugë për shfrytëzime të mëdha të kohës. Kjo ndërthur procesin e rritjes së “Jo”-së në kohë.

  Kjo nuk eliminon “po”-të, por na bën të jemi të kujdesshëm për t’i rezervuar atyre raste kur vërtet kanë kuptim. Pra, trendi qëndron: mëso të thuash “jo” për shpërqendrime dhe do të arrish të thuash “jo” për mundësitë e mira.

  Si të thuash “Jo”

  Shumica e njerëzve ndihen të detyruar ta thonë ‘po’, por hezitojnë kur vjen momenti për të thënë ‘jo’. Nëse të vjen vështirë të thuash ‘jo’, një strategji mund të jetë të pyesësh veten, ‘Nëse do të duhej ta bëja këtë sot, a do të pranoja?’ Kjo teknikë ndihmon për të përcaktuar prioritetet.

  Kjo është e ngjashme me një metodë të njohur – nëse jemi shumë të ngazëllyer për diçka, atëherë është “po”. Nëse jo, duhet të mendojmë dy herë. Të kujtojmë veten këto pyetje herë pas here është e dobishme. Thënë “jo” mund të jetë e vështirë, por shpesh është më e lehtë se të thuash “po”. Parandalimi është më i mirë se kurimi, edhe në produktivitet.

  Fuqia e fjalës “Jo”

  Më shumë përpjekje humbet duke bërë gjëra që nuk kanë rëndësi se sa humbet duke i bërë ato joefikas. Dhe nëse kjo është e vërtetë, eliminimi është një aftësi më e dobishme se optimizimi.

  Më kujtohet theksi i një citati të famshëm, “Nuk ka asgjë më të kote se të bësh me efikasitet diçka që nuk duhet të bëhej fare.”

  spot_imgspot_img
  Previous article
  Next article