11 C
Switzerland
More

  Shenjat që partneri ju manipulon!

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Aspektet thelbësore të manipulimit emocional në marrëdhëniet romantike.

  Kur njerëzit manipulojnë të tjerët, veçanërisht në marrëdhëniet romantike, ata po përpiqen t’i shfrytëzojnë emocionalisht si një mjet për të pasur kontroll. Kjo i lejon atyre të arrijnë atë që dojnë nga personi i tyre, qoftë para dhe pronat, simpati të parezervuara, ose madje kontroll total mbi marrëdhënien.

  Cifti manipulim 01

  Një manipulator i vërtetë është në gjendje të identifikojë dobësitë e partnerit dhe t’i shfrytëzojë ato, dhe ata do të vazhdojnë kështu deri sa personi tjetër merr vendimin për të marrë fund me të. Por kjo mund të jetë e vështirë për t’u bërë, pasi ata përdorin fuqitë e tyre të manipulimit për të parandaluar partnerin nga ndërprerja e marrëdhënies.

  Fillimi i marrëdhënies është periudha më sfiduese për të kuptuar manipulimin nga partneri juaj!

  Fillimi i marrëdhënies është periudha më e vështirë për të kuptuar se po manipuloheni, pasi manipulimi rezulton shumë i shtrembëruar. Por me kalimin e kohës dhe përvojat të përsëritura, sjellja e manipulatorit bëhet një model shqetësues. Në këtë artikull, do të diskutojmë disa nga mënyrat në të cilat partneri juaj mund t’ju manipulojë pa ju ndërgjegjësuar për këtë!

  “Gaslighting”

  Fjala “Gaslighting” mund të jetë e panjohur, por nëpërmjet përvojës mësojmë për shumë njerëz që kanë përjetuar marrëdhënie të kontrolluara. Ajo përshkruan një situatë në të cilën një person manipulon psikologjikisht një tjetër, duke e shtyrë ata të dyshojnë versionin e tyre të ngjarjeve, apo edhe mendimet e tyre.
  Kur partneri juaj po ju ushtron gazligjting, në thelb po i thotë gënjeshtra të qarta, që duhet të ishin të qarta, por ata janë kaq të aftë në këtë që ju shkaktojnë ngadalë bezdi. Për shembull, ata mund të insistojnë se po reagoni tepër në njësituation shumë toksike, ose ata do të abuzojnë fizikisht ose emocionalisht dhe pastaj do të kthehen dhe do të insistojnë se nuk do të bënin asgjë të ngjashme. Ata do të mohojnë të gjitha shkeljet dhe në mënyrë të keqe ju bëjnë të ndjeheni fajtor për sjelljet e tyre egoiste.

  Sjellja pasive-agresive

  Edhe në marrëdhëniet shëndetshme, çiftet do të kenë ndonjëherë dallimet e tyre. Por kur janë njerëz të rritur dhe të qetë në planin psikologjik, ata do të gjejnë zgjidhje. Por kur dikush është i manipulueshëm, ata do të mohojnë se ka ndonjë problem në të gjithë situatën, madje edhe kur është e qartë se ata janë të tronditur.

  Ata mund të përdorin taktikën e shmangjes, që në fund të fundit nuk zgjidh asgjë, i refuzojnë të lejojnë zgjidhjen e problemit. Ose ata do të përgjigjen me sarkazëm të hidhërueshëm, një teknikë që synon të të bëjë të ndjehesh pakënaqësi dhe fajtor, madje edhe kur ende nuk e di se çfarë ke bërë gabim. Being e pasiv-agresiv gjithashtu përdoret kur ata duan t’ju shpie në pyetje dhe të pyesin se çfarë po ndodh në vend të thjeshtë

  Gënjeshtra dhe fajësime

  Kur dikush vepron si manipulator, qëllimi i tyre shpesh është të shmangin përgjegjësinë për gjithçka. Ata do të thonë gjëra që nuk janë të vërteta, ose do të tërheqin theksin në mënyrë të tepruar për të na bërë të duken më mirë. Kur ata gjenden në një situatë të vështirë që kanë krijuar vetë, problemet e tyre të shkaktuara nga vetja janë fajin jot.

  Ky lloj sjelljeje ndan disa elemente me manipulimin emocional. Megjithëse ne të gjithë ndonjëherë jemi fajtorë për të thënë gënjeshtra pa shumë rëndësi, ata që janë manipulues emocional do të thonë gënjeshtra që kanë pasoja serioze.

  Kërcënimet me dhunë

  Kërcënimi dhe dhuna janë veprime manipulative emocionale. Më shembull, partneri juaj mund t’ju udhëzojë se marrëdhënia do të përfundojë nëse nuk qëndroni në kërkesën e tyre. Nuk ka asgjë më toksike sesa kjo, pasi ata ju vendosin në pozicion të pamundur dhe shtyjnë në kryerje gjëra që nuk dëshironi

  Ata madje mund të kërcënojnë se do të i lëndojnë veten nëse nuk i bëhet dëshira e tyre. Kjo kërcënim i vetë-lëndimit mund të jetë një rremuje, por pavarësisht, është diçka që duhet ta merrni seriozisht, edhe nëse do të thotë thirrni urgjencën për të marrë ndihmë.

  Tërheqja dhe mbajtja

  Njerëzit manipulues shpesh përdorin teknikën e tërheqjes nga ju. Ata mund të refuzojnë të ndërlidhen me ju nëse nuk pajtohen me veprimet tuaja, ose të marrin një qëndrim të ftohtë dhe të indiferent, duke iu kthyer shpinën.

  Ato mund të mbajnë informacion të rëndësishëm pa iu treguar, ose madje mund të ndëshkojnë ju duke refuzuar intimitetin ose seksin, edhe për çështje më të vogla. Ata do të vazhdojnë këtë derisa të arrijnë qëllimin e tyre ose derisa ju të kërkoni falje për gjëra për të cilat nuk jeni përgjegjës.

  Izolimi

  Në nivelin më ekstrem, një manipulator që dëshiron kontroll të plotë do të kërkojë që ti ndërpresh lidhjet me miqtë dhe familjen tënde, veçanërisht ata që shprehin shqetësim ose antipati ndaj personit manipulues.

  Duke thyer sistemën tënde të mbështetjes, ti bëhesh praktikisht vetëm, duke bërë që më e vështirë të jetë lënia e marrëdhënies. Së bashku me këtë, personi i tillë mund të përdor manipulimin e tyre për të fituar besimin dhe mbështetjen e miqve dhe familjes tënde për qëllime egoiste. Për shembull, nëse ata ndiejnë se marrëdhënia po vjen në fund, ata mund të mundohen të bindin miqtë dhe familjen tënde që të të thonë që të qëndrosh me ta.

  spot_imgspot_img