9 C
Switzerland
More

  Fokusohuni në familje, jo në pajisjet elektronike!

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Ekspertët e zhvillimit të njeriut rekomandojnë që të orientoheni në familje, jo në pajisjet elektronike.

  Kombinuar me punën gjithnjë e më të ngjeshur, oraret shkollore dhe jashtëshkollore, ardhja e teknologjisë e zgjuar ka çuar në më pak kohë cilësore midis prindërve dhe fëmijëve.

  Familja 02

  Specialistët e zhvillimit njerëzor thonë se ndërprerja e përdorimit të pajisjeve dixhitale është një hap jetik në ruajtjen e marrëdhënieve familjare dhe shëndetit.

  Ndaje kohën me familjen: Largohu nga pajisjet digjitale!

  Në vend që të shikojnë televizor ose të flasin në celular, prindërit mund të përfitojnë nga mundësitë e përditshme për të ndarë kohë me fëmijët e tyre gjatë ushqyerjeve ose në makinë.

  Për më tepër, theksohet se ndërsa është e rëndësishme që fëmijët të angazhohen në aktivitete të tilla si sporti ose muzika, prindërit nuk duhet të planifikojnë shumëaktivitete për veten ose fëmijët e tyre vetëm për të siguruar që të gjithë kenë kohë për t’u lidhur.

  Burrat dhe gratë që punojnë dhe rrisin fëmijë mund të kenë nevojë për të mbështetur në mënyrë të qëllimshme marrëdhënien e tyre si çift.

  Hapni komunikimin gjatë gjithë ditës duke telefonuar, dërguar email ose mesazhe, dhe pasi fëmijët të flenë, fikni iPhone-in, ndizni televizorin dhe thjesht fokusohuni tek njëri-tjetri.

  Shëndeti dhe roli i teknologjisë dixhitale: Çfarë ndodh kur harrojmë të jemi të pranishëm në jetën reale?

  Në shtojcën e studimit të fundit u zbulua se përveç forcimit të lidhjeve familjare, largimi nga pajisjet dixhitale kontribuon në një shëndet më të mirë. Njerëzit që i kushtojnë shumë kohë teknologjisë dixhitale kanë më pak tendencë të bëjnë zgjedhje të shëndetshme për ushqimin dhe aktivitetin fizik, si rezultat ata janë më pak të suksesshëm në fushën akademike.

  Studimi, i realizuar në një universitet i njohur, theksoi ndikimin e madh të teknologjisë dixhitale në formimin e zakoneve të jetës dhe shëndetit tonë. Për të mbledhur të dhëna të sakta, një grup studiuesish mori intervistat e tyre në një grup nxënësish dhe të rinjsh për aktivitetet e tyre të përfshira me ushqimin dhe aktivitetin fizik.

  Rezultatet e studimit u shfaqën të mahnitshme. Nxënësit që përballeshin me kohë të kufizuar për përdorimin e teknologjisë dixhitale hasën vështirësi në gjetjen e kohës për të ngrënë në mënyrë të rregullt dhe për të mbajtur një dietë të shëndetshme. Sidoqoftë, ata që harxhonin shumë kohë para telefonave dhe kompjuterave kishin tendencë të konsumonin ushqime me pak substancë ushqyese dhe preferonin ushqime jo të shëndetshme të shpejta apo të gazuar.

  Në kërkim të balancës në botën digjitale.

  Studiuesit gjithashtu vunë re se adoleshentët që ishin të lidhur me pajisjet dixhitale kishin probleme në të qenit të aktivë fizikisht. Ata preferonin të shpenzonin kohën përpara ekraneve të pajisjeve teknologjike në vend që të angazhoheshin në aktivitete sportive apo aktivitete të tjera fizike në natyrë. Kjo fakte shkaktoi një mungesë të rëndësishme të lëvizjes, e cila mund të çojë në probleme shëndetësore si shtimi i peshës dhe sëmundjet e zemrës.

  Në aspekt akademik, studimi gjithashtu zbuloi se përdorimi i shtuar i teknologjisë dixhitale lidhej me dobësi akademike. Nxënësit të cilët ishin të përqendruar në përdorimin e shumtë të pajisjeve digitale kishin më pak vëmendje ndaj mësimit dhe shfaqnin rezultate të dobëta shkollore. Fushat akademike më të vështira, që kërkojnë një përqendrim të fortë, ishin më të prekuara nga kjo situatë.

  Sipas rezultateve të këtij studimi, specialistët në fushën e shëndetit dhe arsimit shtrojnë nevojën e ndërmarjes së masave për të kontrolluar përdorimin e pajisjeve dixhitale dhe promovimin e aktiviteteve të shëndetshme. Këshillohet që familjet dhe institucionet të vendosin rregulla dhe kufizime të qarta në përdorimin e telefonave dhe kompjuterave dhe të inkurajojnë aktivitete tjera fizike dhe mendore. Në rrafshin social, krijimi i ndërgjegjësimit rreth ndikimit të këtyre pajisjeve dixhitale në shëndetin tonë është thelbësor, vetëm kështu mund të marrim vendime të zgjuara për mirëqenien tonë dhe t’i ofrojmë vetes kujdesin e duhur.

  spot_imgspot_img