9 C
Switzerland
More

  Trupat tanë janë të destinuara të lëvizin

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Aktiviteti fizik i rregullt është një nga aspektet më të rëndësishme për shëndetin e personave të moshuar.

  Ushtrimi kërkon planifikim, veçanërisht në moshën e vjetër për të rimëkëmbur muskujt pas një rrëzimi dhe për të rritur shanset e jetës së gjatë.

  Mosha ushtrime 02

  Levizja është jetë

  Aktiviteti fizik i rregullt është thelbësor për shëndetin e personave të moshuar. Ekspertët rekomandojnë 30 minuta ditërisht ose 75 minuta në javë të ushtrimeve me intensitet të moderuar.

  Ushtrimet për forcë ndihmojnë në përmirësimin e balancës dhe mbështetin e përgjithshëm fizik. Qëndrimi aktiv është kyç për ruajtjen e forcës dhe lirinë e lëvizjes, duke i dhënë prioritet shëndetit tuaj.

  Një studim u zbulua se ushtrimet kan një efekt të fuqishëm në pritshmerinë e jetës së personave të moshuar, duke iu dhënë një avantazh të ngjashëm me largimin e duhanit. Studimi i kryer në Norvegji mbi 5,700 burra të moshuar tregoi se ata që bënin tre orë ushtrim në javë jetojnë rreth pesë vite më gjatë se ata që qëndronin inaktivë.

  Ushtrimi i lehtë dhe i rëndë ka një rol në zgjatjen e jetës, me 150 minuta ushtrim të moderuar në javë rekomanduar për personat mbi 65 vjeç. Në përgjithësi, bërja e ekuivalentit të gjashtë seancave 30-minutëshe të çdo intensiteti bëri që personat të ishin 40% më pak të prirur të vdisnin gjatë studimit 11-vjeçar.

  Mosha ushtrime 03

  Ndryshimet në përceptimin e moshës

  Sa do të paguanit për disa ditë, muaj, ose edhe vjet shtesë jetë? A jeni i bindur se 60 vjeç është si 50-ta e re? Mund të jeni në të drejtën tuaj. StudyFinds.org raporton se një studim, i kryer nga një skuadër kërkimore gjermane dhe amerikane dhe i botuar në revistën Psikologji dhe Plakje ka përdorur të dhënat e analizuara nga mbi 14,000 njerëz të lindur mes 1911 dhe 1974.

  Dhe ata në moshën e tyre të mesme të 60 viteve besojnë se “moshat e thyera” fillojnë rreth moshës 75 vjeç. Ata të lindur pas vitit 1935 kishin tendencën të shtonin moshën kur ata konsideroheshin si të moshuar. Në fjalë të tjera, kufiri për të konsideruar dikë si “i vjetër” është zhvendosur lart me kalimin e kohës.

  Nëse ndiheni të vjetër, mos u shqetësoni – qëndro aktiv, bëj atë që duhet të bëhet, dhe do ta zgjatni jetën tuaj. Familjarët tuaj dhe trupi juaj do t’ju falënderojnë. Mbani shëndetin dhe vazhdoni të lexoni artikuj frymëzues si ky.

  spot_imgspot_img