9 C
Switzerland
More

  Alkoolizmi dhe sfidat e përballjes me të!

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  A keni problem me pijen?

  Nëse pini për të menaxhuar problemet ose ndjenjat negative, kujdes, kjo mund të jetë shenjë e një problemi me alkoolin.

  Alcoholi 02

  Efektet e alkoolizmit dhe abuzimit me alkool.

  Alkoolizmi dhe abuzimi me pirje ndikojnë në shëndet, stabilitet emocional, financat dhe marrëdhëniet personale. Problemet me alkoolin mund të sjellin pasojat sociale si divorci, dhuna në familje dhe varfëri. Epiqendra e dëmit shpesh janë fëmijët, të cilët mund të përjetojnë trauma emocionale.

  Faktorët e rrezikut përfshijnë gjenetikën, stresin, mjedisin shoqëror dhe historinë familjare.

  Faktorët e rrezikut për problemet me alkool nga faktorë të ndërthurur si gjenetika, rritja, mjedisi social dhe shëndeti emocional. Disa grupe etnike dhe njerëz me histori familjare të alkoolizmit, ose ata që kanë kontakte të ngushta me pijanecë, janë më të rrezikuar. Gjithashtu, të prekurit nga çrregullime mendore si ankthi dhe depresioni rrezikojnë më shumë, për shkak të përdorimit të alkoolit si formë vetë-mjekimi.

  Kalimi nga abuzimi i alkoolit në alkoolizëm nuk është i pashmangshëm, por rreziku është i lartë. Alkoolizmi mund të shfaqet papritur pas ndryshimeve stresuese ose të rritet ngadalë me rritjen e tolerancës ndaj alkoolit. Risqet janë më të mëdha për ata që pinë me tërbim ose përditë.

  Pirja deri në dehje dhe helmimi nga alkooli.

  Pirja deri në dehje rrit rrezikun shëndetësor dhe mund të çojë në sjellje të rrezikshme ose helmim nga alkooli, gjendje që mund të jetë fatale.

  Problemet me pirjen dhe mohimi.

  Mohimi pengon njohjen e abuzimit me alkool dhe pasojave negative që ai ka në punë, financat dhe marrëdhëniet.

  Nëse justifikoni pirjen dhe shmangni diskutimin, ndaloni e vlerësoni pse po mbroheni. Nëse s’konsideroni se keni problem, s’duhet të fshihni apo justifikoni pirjen.

  Si të kërkoni ndihmë.

  Nëse keni pranuar se keni një problem me pije, keni bërë hapat e parë. Mbështetja është thelbësore për të çmuar varësinë nga alkooli. Rimëkëmbja varet nga trajtimi i vazhdueshëm dhe strategji më të shëndetshme përballëse.

  Për t’u mbajtur larg alkoolit afatgjatë, duhet të zgjidhni rrënjët e problemit që çuan në abuzimin me alkool. Kur të jeni gati, kërkoni ndihmën e nevojshme për t’u përballur me këto çështje më thelbësore.

  Ta ndihmosh të dashurin tënd.

  Të përballeni me një të dashur që pi alkool mund të jetë i vështirë për të gjithë familjen. Por mos u ndjeni të turpëruar – nuk jeni të vetëm dhe ka ndihmë. Filloni duke folur hapur me personin që pi, por mbani mend se nuk mund t’i detyroni ata të ndalojnë të pinë.

  Konsideroni të bashkoheni me grupe si Al-Anon, ku mund të gjeni mbështetje nga njerëz të tjerë që përballen me të njëjtat sfida. Mos u përpiqni të kërcënoni ose të mbrojtëni personin nga pasojat e pirjes; kjo vetëm do të shtojë problemin.

  Nëse fëmija juaj ka problem me pijen, qëndroni të qetë kur i përballet dhe bisedoni kur të gjithë janë të arsyeshëm. Vendosni rregulla dhe pasojat e qarta dhe mbani sytë hapur mbi aktivitetet e tyre. Nxitni interesa dhe aktivitete të shëndetshme sociale dhe flisni për ndonjë problem që mund t’i bëjë ata të pinë, si stresi i shkollës ose ndryshime të mëdha në jetën familjare.

  spot_imgspot_img