12.4 C
Switzerland
More

  Shëndeti Mendor dhe Drogat tek të Rinjtë

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Lumturia që kërkoni është tashmë këtu!

  Kam qenë një kërkues i lumturisë për shumë, shumë...

  Zakonet që njerëzit më të lumtur i bëjnë çdo mëngjes

  Si të përgatisni veten për një ditë plot gëzim,...

  Jeta është e shkurtër, Jetoje Tani

  Kuptimi i kohës së bashku Djali im ishte i sëmurë...

  Pse gënjejmë veten!

  Të gjithë ne mashtrojmë veten. Mendjet tona shpesh deformerin...

  3 fakte të hidhura rreth takimeve

  Të kesh pritshmëri realiste bën që takimet të jenë...

  Teilen

  Narkotikët: efektet në shëndetin mendor të adoleshentëve

  Përdorimi i drogës tek të rinjtë mund të jetë shkatërrues, pasi këta individë e kanë trurin në zhvillim dhe janë më të rrezikuar ndaj çrregullimit psikiatrik.

  Droga 02

  Rezultatet e drogave në shëndetin mendor të adoleshentëve

  Kur flasim për përdorimin e drogës, mendojmë në të gjitha aspektet e saj. Megjithatë, nuk duhet harruar se alkooli dhe duhani janë gjithashtu substanca të dëmshme dhe adiktive, të cilat përdoren zakonisht nga adoleshentët si 12 ose 13 vjeç. Poashtu, thithja e ngjitësit, një drogë më e vlefshme në vendet e varfra, është gjithashtu e rrezikshme dhe duhet të përmendet.

  Vizualizojmë pasojat e drogave të zakonshme në shëndetin mendor të rinjve

  Alkooli efektet afat shkurtra dhe afatgjatë

  Alkooli ka një efekt të madh në shëndetin mendor të të rinjve. Konsumi i tepërt i alkoolit mund të shkaktojë shumë probleme shëndetësore si: depresion, ankth, krizë të panikut, kujtesë të dobët, ndjenjë të bezdist, dhe ndikim të keq në performancën e shkollës apo punës.

  Për të menaxhuar këto probleme, mund të kërkohen këshilla nga një specialist në shëndetin mendor. Terapitë si terapia e sjelljes kognitive dhe terapia e pranisë së vëmendjes mund të ndihmojnë në rritjen e vetëdijes dhe në zvogëlimin e ankthit dhe tensionit. Një përmbledhje e rehatshme shpesh kalon me qëndrim meditimi dhe zvogëlimin e ndjenjës së stresit.

  Është gjithashtu e rëndësishme të keni një stil jetese të shëndetshëm dhe të praktikoni aktivitetet sportive, të jeni të zakonshëm në jetën sociale, dhe të ndiqni një dietë të shëndetshme. Nëse keni probleme me alkoolin, bisedoni me specialistin për terapi dhe mbështetje dhe mos kini turp të kërkoni ndihmë.

  Kanabisi

  Konsumi i marijuanës ose kanabisit nxit ndjenjën e kënaqësisë dhe euforisë dhe ka një efekt të menjëhershëm stimulues në tru. Megjithatë, konsumi i vazhdueshëm dhe i tepërt i marijuanës ka efekte të ndryshme negative në shëndetin mendor të të rinjve.

  Studimet kanë treguar se konsumi i marijuanës mund të rrisë rrezikun e zhvillimit të sëmundjeve të shëndetit mendor si depresioni, shqetësimi, krizë paniku, sulme panic, dhe ADHD. Përveç kësaj, ekspozimi i vazhdueshëm ndaj kanabisit mund të çojë në një ndjenjë të paranojës dhe një ndjenjë të lodhjes kronike. Mundët edhe të rritet rreziku i shkaktuar nga përdorimi i marijuanës në rritjen e sëmundjeve shëndetësore si Kanceri dhe sëmundjet e zemrës.

  Nëse konsumoni kanabis dhe keni simptoma si ankth, depresion apo ndonjë sëmundje tjetër shëndetësore, duhet të diskutoni me mjekun ose specialistin në shëndetin mendor për ndihmë dhe mbështetje.

  Kokaina

  Kokaina është një prej drogave që mund të ketë një efekt të rëndë në shëndetin mendor të të rinjve. Konsumi i kokainës mund të çojë në një ndjenjë euforie, por përveç kësaj, ka efekte të rënda në nivelet e dopaminës dhe serotoninës në tru, që ndikon në shëndetin mendor.

  Konsumi i kokainës edhe një herë ka lidhje me depresionin, ankthin dhe gjendjen e nervozizmit. Një prej efekteve të kokainës në tru është që ajo rrit presionin e gjakut dhe ul numrin e qelizave të trurit. Kjo do të thotë se kokaina mund të shkaktojë dëme të rënda në tru, që mund të çojë në ndryshime në sjellje si dhe ndryshim në personalitet.

  është gjithashtu e rëndësishme të theksohet se përdorimi i kokainës mund të shkaktojë simptoma të rënda fizike si dhe emocionale që mund të ndryshojë jetën e një personi. Nëse keni përvojë në përdorimin e drogës kokainë dhe keni simptoma si depresioni, ankthi dhe të tjera rëndë, duhet të kërkoni ndihmë dhe mbështetje nga një specialist në shëndetin mendor.

  Opioidet

  Opioidet janë droga të fortë që mund të kenë një efekt të rëndë në shëndetin mendor të të rinjve. Këto droga janë shpesh në përdorim për trajtimin e dhimbjeve të forta, por mund të jenë shumë të rrezikshme nëse përdoren pa recetë ose në doza të mëdha.

  Përdorimi i opioidëve mund të shkaktojë një ndjenjë euforie dhe relaksimi, por mund gjithashtu të shkaktojë ndjenjën e ankthit dhe depresionit, shkakton probleme me kujtesën dhe marrëdhënien ndjenjash. Përveç kësaj mund të shkaktojë shtim në rrezikun e vdekjes nga shtypja në frymëmarrje dhe këto një përdorim të vazhdueshëm i opioidëve mund të shkaktojë varësi dhe sjell ndryshime të shpeshta në personalitet.

  Në qoftë se keni përvojë në përdorimin e opioidëve dhe keni simptoma si depresioni, ankthi dhe të tjera rëndë, duhet të kërkoni ndihmë dhe mbështetje nga një specialist në shëndetin mendor.

  Varësia nga droga: sëmundje mendore

  Shëndeti mendor i të rinjve është një aspekt i rëndësishëm i shëndetit mendor në përgjithësi. Është koha që të bëjmë më shumë për të ndihmuar të rinjtë të vlerësojnë dhe të kujdesen për shëndetin e tyre mendor.

  Në kohët e sotme, shumë të rinj ballafaqohen me probleme të ndryshme psikologjike si shqetësimi, depresioni, ankthi dhe stresi. Është shumë e rëndësishme që të ofrojmë trajtimin e duhur dhe mbështetjen për të përballuar këto probleme. Terapia, mënyrat alternative të trajtimit dhe një stil jetese të shëndetshme mund të jenë shumë efektive për të ndihmuar të rinjtë të menaxhojnë stresin dhe ndjenjat e pafuqishme.

  Në të njëjtën kohë, duhet të sigurojmë që të rinjttë marrin kujdesin dhe ndihmën e duhur në momentet kur kanë nevojë për të. Klinika për shëndetin mendor dhe informacioni në lidhje me zhvillimin e shëndetit mendor në të rinjët mund të jenë shumë të dobishme për ta

  Rreziket e abuzimit të drogës nga adoleshentët dhe ndikimi në shëndetin mendor.

  Abuzimi verbal ose abuzimi fizi.

  Traumatizimi emocional dhe fizik në fëmijëri dhe adoleshencë mund të shkaktojë plagë të thella. Të rinjtë që vuajnë nga kjo, mund të kërkojnë mënyra për ta zvogëluar dhimbjen, edhe pas viteve. Traumat mund të shoqërohen me vetëdëshpërim, ndjesi inferioriteti dhe mendime për vetëvrasje. Abuzimi me drogë nuk lehtëson situatën, po e rëndon atë.

  Kontakti me drogat në moshë të re.

  Shifrat tregojnë se kur fëmijët janë të ekspozuar ndaj drogës dhe/ose alkoolit, ata kanë më shumë gjasa të zhvillojnë probleme të varësisë, duke e dalluar këtë në mjedisin e tyre në moshën e re. Përdorimi i drogave ose alkoolit mund të ndikojë në shëndetin mendor, veçanërisht në një moshë të re, pasi mund të ndryshojë sistemet neurologjike dhe ndikojë në ndjeshmërinë ndaj stresit.

  Presioni.

  Të rinjtë ndjehen nën presion për t’u përshtatur në mjedisin e tyre. Prindërit, edukatorët dhe mediat çojnë në presion adoleshentët të cilët ndjehen të kërcënuar dhe me mungesë vetëbesimi, si dhe të përjetojnë dyshim ndaj vetes së tyre. Kjo sjell betejën e brendshme për mbrojtjen e vetes dhe çon në varësi, depresion dhe mendime vetëvrasëse. Të rriturit e dinë se nuk është e mundur të kënaqen të gjithë, por adoleshentët po mësojnë ende.

  spot_imgspot_img