0.2 C
Switzerland
More

  Grindja me partnerin/en në mënyrë të shëndetshme

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Probleme në marrëdhënie

  Nëse keni dyshime për marrëdhënien tuaj, është e rëndësishme...

  Çfarë duhet të shmangni kur partneri ju bezdis?

  Nëse në të vërtetë dëshironi që ata të ndryshojnë...

  Çfarë këshillojnë njerëzit që janë në lidhje për më shumë se 20 vite?

  Gjithmonë bëni komplimente për trupin e partnerit tuaj. Kemi parë...

  Konfuziteti rreth gjetjeve për alkoolin

  Çeshtja e abstenuesit ka rëndësi Gjetjet e fundit mbi alkoolin...

  Pse i idealizojmë dashuritë e para?

  Jemi ato që besojmë. A është ky fati, apo...

  Teilen

  Si të përballoni grindjet në shoqëritë tuaj dhe të zvogëloni konfliktet

  Konfliktet nuk mund të shmangen në asnjë marrëdhënie njerëzore – familjare, shoqërore, pune, dhe sidomos në çift. Në këtë artikull, një grup psikologësh-terapistë të çifteve në Shtetet e Bashkuara kanë ndarë disa këshilla dhe shpjegime mbi si të menaxhoni konfliktet në një marrëdhënie të dashurisë.

  Studimet e tyre kanë treguar se çiftet që shtiren më pak për konfliktet janë ata që marrin vendime më të mira në lidhje me marrëdhënien e tyre, pasi që kjo tregon një lloj afërsie dhe përqendrimi ndaj nevojave dhe përvojës së palës tjetër. Megjithatë, debatet duhet të jenë gjithmonë konstruktive dhe pa i përfshirë emocionet e rënda si zemërimi, urrejtja ose ofendimi. Në fund të fundit, toni i shkrimtarit duhet të jetë mjaftësisht profesional dhe kreativ për të transmetuar këshillat në një mënyrë të zgjuar dhe të kuptueshme për publikun e gjerë.

  partner

   – Koha kur fillojnë zënkat

  Gjatë seancave të terapisë për çift, është vërejtur se zënkave më të shpeshta u ndodhin pas përfundimit të punës (kryesisht midis orës 16:00 dhe 18:00), kur njëri prej partnerëve (për më tepër burri) mund të jetë pak më indiferent ndaj partneres dhe ta shmangë dialogun duke thënë “pse s’po më pyet se si e kalova në punë; pse s’po interesohesh për ditën time?” dhe argumente të ngjashme. Në këtë situatë, këshillohet të bëni një përshëndetje të ngrohtë, të putheni dhe të merrni kohë për të ndryshuar ambientin dhe të relaksoheni para se të ktheheni tek partnerja/ja për të diskutuar për ditën tuaj.

  – Në konflikte, merrni kohën tuaj

  Psikologët kanë zbuluar një mënyrë të zgjuar dhe të ndërlikuar për të menaxhuar debatet: shtyrja e tyre për një moment tjetër. Në vend që të përpiqeni të zgjidhni gjithçka menjëherë, nëse ndodh një debat ose një grindje, mund të ngadalësoni procesin duke u rikujdesur për të diskutuar më vonë. Ky ndërprerje lejon kohë për të reflektuar, vlerësuar shqetësimin me maturi dhe për të përshkruar më mirë pikën e shikimit tuaj më vonë. Përveç kësaj, mundësia për të kontroluar fjalët tuaja mund të ndihmojë për të parandaluar ndonjë reagim inatçor ose ndërkohë nxituar pyetje pa lidhje, që mund të dëmtojnë marrëdhënien tuaj. Prandaj, shijoni kohën e këshillave të pasur në mendje, dhe merrni kohë për të bërë një reflektim të ndershmë dhe të qetësuar përballë situatës në dorë.

  – Kërkoni pushim

  Në të njëjtën mënyrë siç u përmend më parë, nëse ndjeni që debati po shkon drejt një rrugë pa qëllim, është e mirë të merrni disa minuta pushim për të qetësuar mendjen dhe reflektuar mbi situatën. Në raste debatash, sidomos kur akuzoni ose sulmoni dikë, instiktivisht personi tjetër do tentojë të mbrohet me një zë ujqërish dhe pa dëshirën për të gjetur një zgjidhje bashkë me ju.

  Prandaj nëse dëshironi të arrini një rezultat efektiv, duhet të mundohet të përmbaheni në mënyrë profesional, pa u rrahur në tonin e zërit të kundërshtarit.

  – Kërko, mos u anko

  Shpesh herë ndodh që në lidhjet e një çifti, nisja e një debati fillon me fjalët “ti gjithmonë…”. Megjithatë, në vend që të shfaqet fjala e sinqertë e kërkesës, shumëkush kalon në ankim dhe përpiqet të vendosë fajin tek partneri i tyre. Por, kjo zgjidhje nuk është e zgjuar. Në fakt, të kërkojmë qartësisht atë që na nevojitet është më shumë se e nevojshme. Duhet t’i kërkojmë partnerit tonë me sinqeritet dhe në mënyrë respektuese, duke thënë: “Unë do doja që ti të bësh këtë gjë për mua”. Kjo është shumë më e drejtë dhe e zgjuar.

  Nëse kërkojmë një ton profesionist, së bashku me qartësinë tonë, do të vlerësojmë respektin ndaj partnerit tonë. Kjo është mënyra e vetme.

  – Dëgjo, kupto dhe kërko falje nëse është e nevojshme

  Një nga problemet themelore në komunikim, sipas Stephen Covey, është mungesa e dëgjimit me qëllim të kuptimit, duke e preferuar përgjigjen e menjëhershme. Prandaj, është e rëndësishme të dëgjoni me vëmendje dhe të reflektoni në atë që po dëgjoni, për ta kuptuar plotësisht. Kjo kërkon përtypjen e informacionit dhe heqjen e ndonjë krenarie nëse është e nevojshme. Si në çift, edhe në komunikim, duhet të tregojmë dashurinë dhe mirëkuptimin tonë, duke kërkuar falje me anë të fjalëve ose veprimeve. Ndryshe nga shprehjet e zakonshme që përdoren, ne duhet të ndalojmë nga akuzat dhe fajesat dhe të ndjekim një ton profesionist në komunikim.
  spot_imgspot_img