17.2 C
Switzerland
More

  E ardhmja e fëmijës tuaj është në duart tuaja

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Respekti, themeli i marrëdhënieve

  Elementi kyç në çdo marrëdhënie është respekti; humbja e...

  Ndryshoni perspektivën në romancë!

  Kini pritshmri realiste për marrëdhëniet dhe romancën Dashuria nuk është...

  Jeni së bashku për arsyet e duhura

  Mësimet e dashurisë Para se të fillojmë të flasim për...

  Kërkoni pozitivetin: Mësim për çiftet e reja

  Një udhëzim për të forcuar marrëdhënien në çift Shumë çifte...

  Lumturia që kërkoni është tashmë këtu!

  Kam qenë një kërkues i lumturisë për shumë, shumë...

  Teilen

  Një numër gjithnjë e më i madh prindërish e gjejnë veten në dilemën për të mos qenë në gjendje t’u thonë “jo” fëmijëve të tyre. E fundit, por jo më pak e rëndësishme, kjo rrethanë është rezultat i një jete të egër shoqërore që kërkon më shumë se kurrë më parë nga prindërit.

  Shumë prindër aspirojnë të jenë jo vetëm prindër, por edhe miqtë më të mirë të fëmijëve të tyre. Por miqësia e vërtetë ndonjëherë kërkon një jo të fortë. Sepse si prind i përgjegjshëm, është e rëndësishme t’i tregoni fëmijës tuaj se ka edhe kufizime. Vetëm në këtë mënyrë ai mund të zhvillojë një personalitet të fortë dhe të pavarur. Bright Side theksoi nevojën për të vendosur kufij të përshtatshëm për fëmijët duke ofruar mënyra të ndjeshme dhe efektive për t’iu përgjigjur sjelljes së papërshtatshme.

  Kindern-nein-sagen-01

  Janë paraqitur një sërë alternativash ndaj “jo”-së së lehtë për të forcuar komunikimin midis prindërve dhe fëmijëve dhe për të inkurajuar një marrëdhënie më pozitive. Fokusi u vendos në marrjen e këndvështrimit të fëmijës dhe të kuptuarit e arsyeve të sjelljes së padëshirueshme në mënyrë që të gjendet një zgjidhje që është e kënaqshme për të gjitha palët e përfshira. Në përgjithësi, ky është një artikull i dobishëm dhe i vazhdueshëm për këdo që punon për të ofruar një prindër të dashur por të rreptë.

  Ju fitoni një ndjenjë të strukturës dhe disiplinës.

  “Vendosja e kufijve është një pjesë e domosdoshme e prindërimit. Duke u dhënë fëmijëve tanë një “jo” të fuqishme për një përgjigje, ne u mësojmë atyre se ka disa kufij që nuk duhen kapërcyer. Duke vepruar kështu, ne krijojmë strukturë dhe siguri që u mundëson fëmijëve të lundroni dhe rriteni brenda atyre kufijve duke vendosur pasoja të qarta për kapërcimin e këtyre kufijve, gjë që u mëson fëmijëve një mësim të vlefshëm për përgjegjësinë dhe zgjedhjen.”

  Kindern-nein-sagen-03

  Ata marrin përgjegjësi për sjelljen e tyre. Por, përpara se të largoni fëmijën tuaj nga puna, duhet të mendoni dy herë nëse ka arsye të vlefshme për ta bërë këtë. Fëmijët nuk e durojnë vetëm një refuzim dhe ndoshta do të duan ta diskutojnë atë.

  Kjo do të ndihmojë në ndërtimin e vetëvlerësimit të tyre.

  Ndryshe nga besimi popullor, rritja e vetëbesimit nuk do të thotë që duhet të qëndroni të lartë gjatë gjithë kohës. Në fakt, ne rrezikojmë të dëmtojmë ndërtimin e besimit të fëmijëve kur verbërisht i mbulojmë me lëvdata dhe fraza si “Ti je kaq i mrekullueshëm!” kënaqësi e madhe.

  Ne duhet të frymëzojmë të dashurit tanë që të rrisin autonominë e tyre. Dhe kjo ndonjëherë kërkon që ne të mos respektojmë dëshirat e tyre dhe të përgjigjemi me një “jo” të fuqishme. Ju do të jeni në gjendje të bëni një dallim midis dëshirave dhe nevojave tuaja.

  Kindern-nein-sagen-04

  Fëmijët janë mjeshtër për t’u intriguar nga reklamat për lodra të reja dhe të emocionuar për t’u treguar nga miqtë e tyre që tashmë zotërojnë trendin më të fundit. Kështu që nuk është çudi që ata duan të përdorin presion të butë dhe fjalë simpatike për të bindur prindërit e tyre që t’u marrin edhe lodrën e lakmuar. Kjo tregon edhe një herë se sa e rëndësishme është të dëgjojmë me kujdes dëshirat dhe nevojat e të afërmve tanë të rinj dhe t’u përgjigjemi atyre në mënyrën e duhur.

  Si prind i përgjegjshëm, ju duhet t’i mësoni fëmijët tuaj se mund të jenë të lumtur dhe të kënaqur pa kërkuar vazhdimisht lodra të reja. Në vend që të fiksohen në ndonjë vegël të re ndezëse, ata mund të kuptojnë se tashmë kanë një mori opsionesh fantastike të lojës, pa kufij për imagjinatën dhe kreativitetin e tyre. Fëmijët tuaj do t’ju falënderojnë më vonë kur të kenë mësuar se si të mendojnë dhe të jetojnë të pavarur dhe të shijojnë jetën në maksimum pa lënë që materializmi dhe konsumizmi t’i sundojnë. Si prind, ju mund të vendosni bazat dhe t’i dërgoni fëmijët tuaj në një udhëtim magjepsës të vetë-zbulimit. Veprimet tuaja ju bëjnë të qartë se dëshira dhe nevoja janë dy gjëra të ndryshme.

  Do të bëheni më të durueshëm.

  Sipas Këshillit të Ekspertëve, shtyrja e shpërblimit është një hap kritik drejt suksesit. Asnjë qëllim nuk mund të arrihet pa punë dhe pak sakrifica. Kjo mençuri duhet t’u mësohet të vegjlit tanë, në mënyrë që ata të mund të zotërojnë lehtësisht sfidat personale në moshën madhore.

  Pëlqimi i vazhdueshëm mund të krijojë zhgënjim tek një fëmijë kur ai nuk mund të marrë atë që dëshiron.

  Prindërit nuk duhet të heqin dorë nga vendosmëria e tyre edhe nëse fëmijët e tyre fillojnë të qajnë ose të lypin.

  Në mënyrë tipike, fëmijët përgjigjen duke u ankuar, duke qarë ose duke bërtitur kur refuzohen. Në disa raste, prindërit mund të përballen me vështirësi dhe të ndihen të mbingarkuar për shkak të stresit dhe tendosjes emocionale.

  Me prindërit që dorëzohen gjithmonë, nënshtrimi bëhet shpejt një model jo i shëndetshëm. Fëmijët tuaj më pas e kuptojnë se gjakftohtësia juaj fillestare ishte vetëm një “Jo” e dobët që shpejt bëhet “Mirë” me një bezdi të fortë. Kjo tregon mungesë disipline nga të dyja palët. Një vijë e qartë dhe një sjellje konsistente i japin fëmijës shumë më tepër strukturë dhe mund të forcojë marrëdhënien e besimit në terma afatgjatë.

  Ka shumë alternativa për të shprehur rezistencën që janë shumë më efektive sesa thjesht të thuash “Jo”.

  Në vend që të thoni thjesht “jo” dhe të shqetësoni potencialisht fëmijën tuaj, kërkoni formulime alternative. Është thelbësore që t’i shpjegoni fëmijës tuaj pse ai nuk mund të arrijë atë që dëshiron në një mënyrë që ata e kuptojnë dhe pranojnë. Mund të jetë e vështirë t’i thuash “jo” fëmijës suaj, por një ton zëri miqësor dhe i qetë është çelësi. Nëse mund ta justifikoni vendimin tuaj, do ta ketë më të lehtë për fëmijën tuaj të pranojë dhe ndoshta edhe ta vlerësojë “jo”. Mos harroni gjithmonë se komunikimi vlerësues dhe i dashur çon në bashkëpunim pozitiv.

  spot_imgspot_img