11 C
Switzerland
More

  Inflamacion misterioz i mëlçisë tek fëmijët?

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Vala misterioze e sëmundjeve tek fëmijët: a ka më në fund një zgjidhje?

  Vitin e kaluar, shumë prindër dhe profesionistë të kujdesit shëndetësor u mërzitën kur qindra fëmijë u goditën papritur me infeksione të mëlçisë. Vala e kësaj sëmundjeje misterioze nuk mund të shpjegohej në fillim. Por tani ka arsye për shpresë: studimet aktuale tregojnë se një virus i padëmshëm mund të jetë shkaku. Ky zbulim novator nënvizon rëndësinë e kërkimit të vazhdueshëm dhe njohurive të përditësuara në parandalimin dhe trajtimin e sëmundjeve.

  Tre studime historike në natyrë hedhin dritë mbi një rritje shqetësuese të rasteve të pashpjegueshme të hepatitit tek fëmijët në mbarë botën. Duket se një virus i pazbuluar më parë dhe faktorë të tjerë janë përgjegjës për këtë zhvillim shqetësues. Një konsideratë kryesore është mundësia që rihapja e shkollave dhe qendrave të kujdesit ditor pas bllokimeve të COVID-19 të ketë nxitur shpërthimin. Këto njohuri janë thelbësore për të kuptuar shkaqet dhe për të marrë masa parandaluese për të mbrojtur shëndetin e fëmijëve tanë.

  Në prill 2022, u shfaqën raste misterioze të hepatitit te fëmijët e vegjël, më parë të shëndetshëm, tek të cilët nuk mund të zbulohej asnjë virus hepatiti. Në korrik, OBSH raportoi raste shqetësuese të inflamacionit të mëlçisë në 35 vende që prekin mbi 1000 fëmijë, por asnjë rast në Gjermani. Është alarmant fakti që rreth 50 nga pacientët e prekur kanë nevojë për transplant të mëlçisë dhe të paktën 22 fëmijë kanë vdekur. Ekziston një nevojë urgjente për të marrë masa për të kuptuar këtë sëmundje misterioze dhe për të mbrojtur jetën e më shumë fëmijëve.

  Hulumtimet e fundit nga MB dhe SHBA ofrojnë një lidhje të besueshme me virusin 2 të lidhur me adeno (AAV2). Të udhëhequr nga studiues nga Universiteti i Glasgow, University College London dhe Universiteti i Kalifornisë, gjaku dhe indet e mëlçisë nga fëmijët e prekur janë gjetur të përmbajnë sasi të konsiderueshme të virusit. Ky zbulim emocionues mund të hapë rrugën për kërkime të mëtejshme dhe të ndihmojë në zbardhjen e shkaqeve të kësaj sëmundjeje misterioze.

  Rreziku i fshehur i AAV2 – Çfarë duhet të dini

  Deri më tani, AAV2 konsiderohej i padëmshëm kur bëhet fjalë për shkaktimin e sëmundjeve. Megjithatë, është e rëndësishme të theksohet se AAV2 nuk mund të infektojë qelizat dhe të shumohet vetë. Ajo ka nevojë për viruse të tjera që ndoshta të bëhet patogjen. Një fakt që deri tani është anashkaluar.

  Mysteriösen Leberentzündungen bei Kindern_01

  Ekipi hulumtues nga University College London ka bërë zbulime shpërthyese rreth shkaqeve të dëmtimit të mëlçisë. Jo vetëm AAV2, por edhe gjurmë të adenoviruseve njerëzore dhe herpesviruseve u gjetën në mostrat e mëlçisë së prekur. Këta të ashtuquajtur “viruse ndihmëse” mund të nxisin përhapjen e AAV2 dhe kështu të kontribuojnë në ashpërsinë e sëmundjes.

  Mjeku Thomas Baumert, kreu i qendrës së njohur kërkimore franceze “Inserm” për sëmundjet virale të mëlçisë, thekson se manifestimet e mëlçisë janë të zakonshme me shumë viruse. Studimi tregon qartë: infeksionet e shumta virale mund të jenë shkaku i shpërthimeve të mëlçisë dhe kështu të hapin mundësi krejtësisht të reja për parandalim. Imunizimi i fëmijërisë është i një rëndësie të madhe dhe zhvillimi i vaksinave shtesë kundër patogjenëve të zakonshëm duhet të merret parasysh me vrull.

  Këto rezultate novator tregojnë qartë se lidhjet midis infeksioneve virale duhet të hulumtohen shumë më gjerësisht në mënyrë që parandalimi dhe trajtimi të bëhet më efektiv dhe i qëndrueshëm.

  spot_imgspot_img