9 C
Switzerland
More

  Aktiviteti fizik ndikon në lumturinë tonë

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Nëse jeni një prej atyre njerëzve që nisën diten me një vrapim në natyrë para se të hani mëngjesin, një studim i ri tregon se jeni më të prirur të përjetoni një ndjesi të lumturisë. Pra, nëse dëshironi të keni një fillim të madh të ditës dhe të ndjeheni të lumtur, ndërkohë që po ndihmoni trupin tuaj, nuk ka gjë më të mirë se një vrapim në natyrë.

  Vrapo

  Teoria në fjalë zbërthehet rreth leptinës, një hormoni kyç i korsitjes. Leptina lidhet drejtëpërdrejtë me perceptimin e sitisë dhe vepron si një faktor regulues në uljen e urisë pas ngrënies. Në fakt, atletët e përkushtuar me dëshirë për të përmirësuar formën fizike, shfaqin nivele më të ulta të këtij hormoni. Megjithatë, nëse po trajnoheni për një maratonë, mund të ndjeheni rregullisht të uritur.

  Në një studim të fundit të publikuar nga revista “Metabolizmi i Qelizës”, studiuesit kanë shqyrtuar efektet e letinës në trurin e minjve laboratorik, të cilët kanë një nivel të ngjashëm të leptinës si njeriu. Përmes ndalimit të sinjalizimit të leptinës në një nga grupet e minjve dhe mashtrimit të trurit të tyre që nivelet e leptinës ishin të ulëta, shkencëtarët kanë konstatuar se minjtë në grupin e kufizuar janë arritur të kryejnë dy herë më shumë distancë se grupi tjetër, në të cilin nivelet e leptinës nuk u manipuluan. Kjo zbulim provon se ndryshimet e niveleve të leptinës kanë një ndikim të fuqishëm në aktivitetin fizik.

  Studimet e fundit tregojnë se minjtë me nivele të ulta të leptinës kanë tendencë për të preferuar kafazin me rrotë për vrapim, në krahasim me kafazin tjetër që nuk mund të vrapohet. Kjo zbulim sugjeron sa më ulët nivel leptinë, aq më e gjatë ndjenja e dëshirës për të vrapuar. Një gjykim i drejtë mund të ndryshojë në njerëz, pasi nivelet e ulëta të leptinës tek vrapuesit mund të ndikojnë në ndjenjën e fitores dhe kënaqësinë e tyre nga vrapimi.

  Vrapuesit e rregullt që stërviten me rregullsi njohin kuptimin e ndjenjës së kënaqësisë kur vrapojnë me kilometra dhe kanë nivele më të ulëta të leptinës. Në disa raste shtiren edhe më tepër të ushqehen, por kjo nuk i pengon që të kërkojnë më shumë sport dhe të ndjehen të lumtur kur vrapojnë. Në perspektivën evolutive, ndjenja e kënaqësisë kur kërkon ushqim ka qenë një motiv për njerëzit e hershëm për të rezistuar në rrugët e gjata dhe për të siguruar gjërat e duhura për mbijetesë. Kështu që, duke vrarë kilometra, ndjenja e lumturisë është e lidhur me evolucione të mëtejshme dhe shton motivimin për të vazhduar kërkimin e ushqimit dhe të mbijetuarit. Si pasojë, vrapimi rregullt është një mjet i fuqishëm për të ndier kënaqësi dhe të përmirësuar trupin.

  Nëse dëshironi të bëni kërkime të ashpra, është e rëndësishme të mos harrojmë se këto zbulime nuk duhet të tërheqin vëmendjen nga nevojat themelore të trupit. Për shembull, duke vrapuar me stomakun bosh, mund të shkaktohen dhembje dhe pasiguri në trup. Pra, për të arritur rezultate të mira në vrapim, është thelbësore që të kujdesemi për furnizimin e duhur të trupit me ushqime të shëndetshme. Kështu, mund të bëni sport me gjithë energjinë dhe vetëm lodhjen e shëndoshme.

  Studimi përfitonë nga një zbulim fantastik në botën shkencore duke na sqaruar arsyen pse një vrapim i shkurtër dhe i hershëm mund të ndikojë aq favorshëm në ndjenjat tona.

  spot_imgspot_img