11 C
Switzerland
More

  Gjërat më të frustruara të të qenit Vegan, sipas Veganëve

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Pyetëm veganët për keqkuptimet dhe përvojat më të pakëndshme që kanë hasur.

  Një autore e librave të gatimit dhe vegane që nga viti 2012, tani përjeton një jet më të shëndetshme dhe më të lumtur me dietën e saj bazuar në bimë.

  Nëse thua se je vegane në një darkë, mund të ballafaqohesh me pyetje dhe komente të ashpra. Ndonjëherë, restorantet neglizhojnë veganët, duke i lënë me opsione pak tërheqëse si një sallatë. Disa veganë ndajnë përvojat e tyre të frustruara që lidhen me të qenë vegane.

  Vegan 01

  Ekziston një supozim se të gjithë veganët janë mësues

  Shumica nuk e kuptojnë veganizmin, e shohin si dietë ekstreme dhe mendojnë se veganët janë moralistë. Në realitet, veganët thjesht përpiqen të reduktojnë keqtrajtimin e kafshëve dhe përmirësojnë shëndetin e tyre. Edhe jo-veganët duhet të respektojnë përpjekjet e tyre.

  Është e vështirë të gjesh restorante që janë përfshirëse për veganët, jo vetëm për vegjetarianët.

  Rritja e restoranteve vegane ka qenë një ndryshim i madh Hyrja në nj restorant vegan është lehtësim për veganët, por shumë restorante ende nuk ofrojnë opsione të mjaftueshme. Opsionet vegjetariane, të mbushura me djathë, qumësht ose vezë, dominohen. Nëse restorantet do të ofronin pjata vegan më tërheqëse, vegjetarianët dhe veganët do të përfitonin. Por disa restorante ende nuk e kanë pranuar këtë trend.

  Tani që zëvendësuesit e mishit bazuar në bimë janë të zakonshëm, dëgjohet pyetje si “Nëse nuk të pëlqen mishi, pse ha produkte të imituara?

  Një bezdi e madhe për veganët është pyetja: ‘Pse veganët heqin dorë nga qumështi, vezët dhe mishi për të imituar ato?’ Veganët, si unë, nuk e braktisën mishin sepse nuk na pëlqente. Është më e thjeshtë të quajmë diçka pule vegan sesa sejtan ose jackfruit. Përgjigjem ndaj këtyre pyetjeve duke qenë i hapur dhe duke u ofruar alternativa atyre që i kërkojnë ato.

  Vegan 04

  Kur blesh, kupton se qumështi është pothuajse në çdo gjë

  Është shumë e vështirë të gjesh produkte pa qumësht! Që nga patatina te çokollatat e zeza, te biskota, gjithçka ka qumësht. E gjej të fshehur në produkte të çuditshme. Nuk mund të blish asgjë pa lexuar kujdesshëm përbërësit.

  Kjo është frustruese për veganët dhe çuditërisht e shpeshtë, pasi shumica e njerëzve janë intolerantë ndaj laktozës.

  Njerëzit presupozojnë se një dietë vegane është e shtrenjtë dhe për këtë arsye e shmangin atë

  Ekziston një ide që dijeta vegane është e shtrenjtë, duke u fokusuar vetëm te zëvendësuesit e këndshëm dhe të shtrenjtë veganë. Por, kuzhinat e botës ofrojnë opsione vegane të bazuar mbi ushqime të plota si fasulet, arrat, drithëra, të cilat janë më të lira ose me çmime të barabarta me përbërësit e tjerë.

  Mund të jetë e bezdisshme të merresh me veganët që ndihen më të shenjtë se të tjerët

  Për mua, veganët preskriptivë janë të bezdisshëm. Kuptova se disa kanë një ide të caktuar se çfarë do të thotë të jesh vegane dhe kjo e bën të gjithë skenën të ndjehet si një klub ekskluziv.

  Mësova që të përballë këtë, duke kujtuar se asnjë vegan nuk është i përsosur dhe se çdo njeri gjen rrugën e tij të qenit vegan.

  Vegan 03

  “Të qenit vegan” është gjithë personaliteti yt

  Mendohet se u mungon ushqimi me mish dhe djathë kur bëhesh vegane. Por, për mua, më sfiduese janë situatat sociale dhe pyetjet, shakatë dhe paragjykimet që vijnë kur identifikohesh si ‘vegani’.

  Është e vështirë të kuptosh dhe të flasësh me dashamirës të kafshëve që ende hanë kafshë.

  Nuk mendoj se jam i vetmi vegan që përballen me disonancën kognitive kur flas me ‘dashamirës të kafshëve’ që hanë mish. Është shumë frustruese kur njerëzit që thonë se duan kafshët dhe urryejnë keqtrajtimin e kafshëve, në të vërtetë paguajnë dikë për të vrarë kafshë dhe pastaj i hanë ato.

  Mësova të distancohem emocionalisht dhe të kujtoj se dikur edhe unë isha si ata para se të bëja lidhjen.

  Ekziston një bindje se nuk mund t’i nderosh gatimet kulturore të familjes tënde nëse je vegan

  Përballëm me shqetësimin e familjes duke veganizuar gatimet tradicionale. Nuk mendoj se heq dorë nga kultura duke u bërë vegan, përkundrazi, më afron më shumë me origjinën time.

  Edhe shakatë “Oh, pra ti thjeshtë hën ushqim për lepur?” bëhen bezdisëse

  Takimi me njerëz me ide të kufizuar për ushqimin vegan është frustrues. Disa e quajnë atë ‘ushqim lepuri’ ose helm artificial. Por ushqimet vegane janë të shumëllojshme dhe natyrisht të bazës bimore. Sa i përket njerëzve të mbyllur në pikëpamjet e tyre, thjesht vazhdoj me ditën time.

  spot_imgspot_img