11 C
Switzerland
More

  6 mënyra se si trupi juaj po ju tregon se jeni në një marrëdhënie toksike

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  • Trupi dhe mendja janë të pandashme, dhe në disa raste, sëmundjet fizike mund të jenë një simptomë e gjendjeve të thella emocionale. Është e rëndësishme të njihet lidhja midis mirëqenies fizike dhe emocionale dhe të adresohen shkaqet themelore në mënyrë që të arrihet një përvojë shërimi holistik. Lejojini vetes t’i kushtoni vëmendje mesazheve të trupit tuaj dhe kushtojini vëmendje të qenit në harmoni me Ged-in tuaj
  • Arsyeja për këtë qëndron në një udhëtim të hormoneve, të cilat çlirojnë hormonet e stresit si kortizoli dhe adrenalina dhe në këtë mënyrë shkaktojnë tensionim të muskujve dhe probleme me tretjen, ndër të tjera.
  • Të prekurit shpesh raportojnë se kishin një ndjenjë të keqe për torturuesin e tyre të mëvonshëm që nga fillimi dhe se u ndjenë të shfajësuar më pas.

  Është shumë e lehtë të fajësosh zakonet e pirjes për dhimbjen e kokës nga kafeja e tepërt, ose të fajësosh fluturat për stomakun e mërzitur. Por e vërteta është se trupat tanë zbulojnë më shumë për mjedisin tonë dhe njerëzit që jetojnë në të, sesa duket në sy. Ndonjëherë trupi ynë pasqyron atë që nënndërgjegjja jonë e ka njohur tashmë, ndërsa të kuptuarit tonë të ndërgjegjshëm nuk ka arritur ende në të njëjtin nivel.

  Këtë e bën jehonë terapisti Shannon Thomas, i cili i tha Insajderit se shumë nga klientët e saj vuajnë nga sëmundje fizike të pashpjegueshme që rrjedhin nga marrëdhënie abuzive ose toksike që nuk mund të shpjegohen mjekësisht.

  Thomas raporton se klientët e tij në marrëdhënie abuzive përjetojnë reagime fizike. Simptomat ndryshojnë në intensitet dhe përhapen në një spektër të gjerë. Megjithatë, abuzimi u shfaq fizikisht tek secili person. Arsyeja pse njerëzit shpesh qëndrojnë me partnerë abuzues është lidhja me traumën.

  Abuzuesi e dërgon partnerin në një udhëtim me slitë për ndëshkim dhe vlerësim të përkohshëm nëse partneri sillet “në mënyrë të duhur”. Kjo shkakton kaos të plotë në trup – një ndërveprim midis niveleve të larta të hormoneve të stresit si adrenalina dhe kortizoli dhe hormonit të shpërblimit dopamine kur personi i prekur shpërblehet me dashuri.

  “Trupi ynë është nën rrymë konstante! Nivelet e adrenalinës dhe kortizolit janë vazhdimisht në kufirin e tyre”, shpjegon Thomas. Por një mbidozë e tillë kimike mund të ketë pasoja të rënda, sepse organizmi ynë do të reagojë ndaj tij – nuk ka dyshim për këtë.

  Simptomat zvogëlohen me kalimin e kohës, por ndonjëherë ato mbeten përgjithmonë

  Simptomat psikologjike të një marrëdhënieje toksike zakonisht mund të lehtësohen nga personi që largohet nga marrëdhënia. Fatkeqësisht, në disa raste, simptomat mund të vazhdojnë. Efektet mund të ndryshojnë nga personi në person dhe varen nga faktorë të tillë si mosha, statusi shëndetësor dhe kohëzgjatja e abuzimit. Disa të sëmurë tani mund të jenë më të prirur ndaj ankthit ose kanë trakte gastrointestinale më të ndjeshme. Fatmirësisht ka ndihmë dhe mbështetje për të prekurit. Thomas thekson se varet nga sa ndihma nevojitet për të menaxhuar marrëdhënien abuzive. Është e rëndësishme të theksohet se lehtësimi i simptomave është një hap i rëndësishëm në mirëqenien e personit të prekur.

  6 mënyra se si trupi juaj po ju tregon se jeni në një marrëdhënie toksike

  toxischen Beziehung seid_07

  1. Ndjenja e shterrimit emocional

  Lodhja rraskapitëse është një shenjë tipike e një marrëdhënieje jo të shëndetshme. Në fakt, shpesh është qëllimi i dhunuesit që ta bëjë viktimën të pafuqishme për ta kontrolluar më lehtë. Ndërsa momentet pozitive në një marrëdhënie mund të ndihen jashtëzakonisht mirë, spirale në rënie të abuzimit psikologjik dhe dhunës emocionale mund të bëjnë kërdi në trup. Janë ulje-ngritjet e vazhdueshme që i lodhin dhe i rëndojnë të prekurit.

  Terapisti ilustron në mënyrë mbresëlënëse se një përmirësim i qartë mund të shihet në fotot para dhe pas: rrathët e errët dhe tiparet e fundosura të fytyrës zhduken dhe vitaliteti rrezatues kthehet. “Është e frikshme se sa shumë mund të ndikojë mjedisi ynë”, thotë Thomas.

  toxischen Beziehung seid_04

  2. Problemet autoimune

  Një mjedis i dëmshëm mund të shkaktojë sëmundje autoimune për një kohë të gjatë, të cilat manifestohen përmes inflamacionit, dhimbjeve të trupit dhe reaksioneve të lëkurës. Edhe pse rreth 95 për qind e atyre që konsultohen me një mjek për shkak të këtyre simptomave klasifikohen mjekësisht si të shëndetshëm, kjo shpesh është një barrë shtesë për të prekurit. Simptomat janë reale, por nuk ka asnjë shpjegim të pranuar mjekësor.

  Është e rëndësishme të theksohet se mjedisi ynë ka një ndikim të madh në mirëqenien tonë. Një atmosferë e kontaminuar mund të bëjë që trupat tanë të reagojnë në mënyra armiqësore, gjë që mund të rezultojë në sëmundje autoimune. Edhe pse mund të jetë zhgënjyese të mos jesh në gjendje të diagnostikosh simptomat, pacientët nuk janë vetëm dhe ka mundësi për të ndihmuar në zbutjen e simptomave dhe për të krijuar një mjedis më të shëndetshëm.

  Sipas Thomas, në raste të tilla, ne duhet të shikojmë thellë në mjedisin dhe marrëdhëniet e personit për të parë nëse ankthi i mundshëm po lind nga situata e tij. Partneri i personit mund të jetë dyshues ndaj tyre dhe mund t’i akuzojë se i shpik gjërat për të tërhequr vëmendjen – kjo madje mund të jetë një shenjë abuzimi dhe dhune psikologjike.

  Thomas pëlqen të krahasojë një mjedis toksik që nuk duket si i tillë në shikim të parë me një helm pa ngjyrë në ujë. Ne e kuptojmë këtë vetëm kur sëmuremi. Edhe pse ne gjithashtu kërkojmë shpjegime racionale për shqetësimet tona, të tilla si të mbyturit nga angazhimet e punës ose një mjedis stresues, trupat tanë përfundimisht do të demaskojnë të vërtetën.

  toxischen Beziehung seid_05

  3. Probleme me tretjen dhe ndryshime hormonale

  Njerëzit që janë në marrëdhënie jo të shëndetshme mund të kenë papritur intolerancë ushqimore, edhe pse dikur mund të hanin çdo gjë. Kjo rrethanë e ka origjinën në rritjen e nivelit të stresit si dhe rritjen e kortizolit dhe adrenalinës në trup. Frika është një përgjigje e trupit të njeriut e krijuar për të na ndihmuar të përballemi me situata kërcënuese për jetën duke çliruar hormone që na stimulojnë ose të luftojmë ose të ikim. Megjithatë, kur nuk ka kërcënim, këto hormone mund të kenë një efekt negativ duke sulmuar trupin.

  Edhe pas përfundimit të një marrëdhënieje stresuese, mund të jetë e vështirë për mendjen dhe trupin të dalin nga lugina e thellë në të cilën ranë gjatë marrëdhënies. Të sëmurët duhet të vazhdojnë të punojnë shumë për të rikthyer shëndetin dhe qëndrueshmërinë e tyre fizike. Thomas thekson se ky proces kërkon kohë dhe kërkon durim për t’u shëruar plotësisht.

  toxischen Beziehung seid_06

  4. Probleme me kujtesën dhe të shprehurit

  Kur koka është në gatishmëri të vazhdueshme, në ankth për të monitoruar gjithçka që thuhet për të shmangur argumentet e mundshme, nuk ka shumë vend në qendrën e të menduarit për gjëra të tjera të rëndësishme si gjuha dhe kujtesa. Thomas raporton klientë të shumtë që kanë vështirësi në leximin e një libri ose thithjen dhe mbajtjen e informacionit të ri, veçanërisht gjatë një marrëdhënieje abuzive.

  Kjo për shkak se truri vazhdimisht mendon se cilat janë motivimet e partnerit mizor dhe manipulues – duke kërkuar një zgjidhje që ata as nuk e duan. Pra, koka duhet të mësojë të çlirohet nga çakëlli i padobishëm, në mënyrë që të krijojë vend për një mendje të pastër dhe një kujtesë të shëndetshme.

  “Të gjithë fillimisht përpiqen për harmoni, por ka njerëz që kërkojnë të kundërtën – domethënë të luajnë me emocionet e të tjerëve”, analizoi Thomas. “Ata duan t’i mbajnë të tjerët në pezull dhe përçarje. Ndërsa ata pretendojnë se e urrejnë dramën, në fakt janë të fiksuar pas saj… Qëllimet e të dy partnerëve nuk mund të ishin më të ndryshme.”

  Sipas terapistes, momenti vendimtar për shumë prej të prekurve vjen kur kuptojnë se tjetri nuk punon në krah të tyre, por kundër tyre.

  “Duhet shumë forcë dhe durim për të dalë nga një marrëdhënie abuzive”, thekson Thomas. Në sytë e tij, është jashtëzakonisht e rëndësishme në këtë proces që personi në fjalë të gjejë sërish zërin e tij.

  Ka të bëjë me pranimin se jo gjithçka duhet të jetë perfekte dhe se ajo është e lirë të komunikojë hapur me njerëzit e tjerë. Ajo që më parë karakterizohej nga frika dhe mosbesimi, tani mund të zëvendësohet nga butësia dhe vetëbesimi. Thomas thekson se ky hap është një pjesë elementare e procesit të shërimit.

  „Eine Missbrauchsbeziehung zu überwinden erfordert viel Kraft und Geduld“, betont Thomas. In diesem Prozess ist es in seinen Augen äußerst wichtig, dass die betroffene Person ihre eigene Stimme wiederfindet. Dabei geht es darum zu akzeptieren, dass nicht alles perfekt sein muss und dass es ihr freisteht, offen mit anderen Menschen zu kommunizieren. Was zuvor von Angst und Misstrauen geprägt war, kann jetzt durch Leichtigkeit und Selbstbewusstsein ersetzt werden. Thomas betont, dass dieser Schritt ein elementarer Bestandteil des Heilungsprozesses ist.

  5. Tensioni i muskujve

  Tensioni i muskujve mund të jetë një tregues se dikush po na shqetëson, thotë Thomas. Ndërsa është e lehtë të fajësojmë sistemin tonë nervor për këtë, ia vlen të marrësh kohë për të ndaluar dhe për të marrë në konsideratë pse trupi po reagon ashtu siç është. Terapisti rekomandon që të bëhemi të vetëdijshëm se nënndërgjegjja jonë mund të ketë vënë re diçka për personin që trupi ynë tashmë po e ndjen. Kjo mund të ndodhë përpara se mendja jonë e vetëdijshme ta perceptojë atë. Prandaj ia vlen t’i kushtohet vëmendje kësaj ndjesie.

  toxischen Beziehung seid_02

  6. Dëgjoj ndjenjat e tua

  Thomas këshillon t’i besoni më shumë ndjenjës së mbrendëshme. Në punën e saj shumëvjeçare me klientët dhe diskutimet për abuzimin psikologjik, ajo ka vërejtur se shumica e viktimave fillimisht nuk ndjejnë një simpati të fortë për autorin e mëvonshëm. Diçka thjesht nuk ndihet mirë, por në vend që të dëgjojnë ndjenjat e tyre, të prekurit shpesh kërkojnë shpjegime racionale dhe qëndrojnë në kontakt. Kjo shënon fillimin e një “skllavërie traumatike” të rrezikshme, sipas Thomas. Kryerësi shpesh fillimisht refuzohej përpara se të krijohej një lidhje. Ky realizim është konfirmuar vazhdimisht nga Thomas.

  Ndonjëherë ka një shkëndijë të menjëhershme midis dhunuesit dhe viktimës, veçanërisht kur dhunuesi është tepër karizmatik. Por herë të tjera, ndjenja e zorrëve thjesht bërtet: “Largohu nga këtu!” Thomas shpjegon, “Unë mendoj se kjo është ajo që ndodh kur shikon personin tjetër me një kokë të pastër që në fillim. Në atë moment e kupton se diçka nuk shkon. Por më pas koha fillon të shtrembërojë perceptimin e tyre… Vlerësimi i parë, ku nuk ke ende një lidhje me personin, është gjithmonë vlerësimi më i sinqertë”.

  spot_imgspot_img