9 C
Switzerland
More

  3 strategji për shëndet të shqisave kryesore

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Ashtu si shpesh dëgjojmë, ushtrimet dhe një dietë e duhur janë thelbësore për shëndetin e trurit.

  Do të donit të dinit se si të mbani trurin tuaj të shëndetshëm? Mënyra tradicionale përfshin ushqimin e duhur, ushtrimet dhe një rrjet të ngushtë shoqëror, por hulumtimi i fundit tregon që këto nuk janë vetëm opsionet. Stimulimi i shqisave tuaja gjithashtu mund të jetë mënyra e vetme për të mos u përballur me sëmundjen e Alzheimerit dhe të rrisë shëndetin e trurit. Me të shtuar këtë stimulim në rutinën tuaj të përditshme, ju do të ndjeni një ndryshim pozitiv në trurin tuaj dhe në jetën tuaj në përgjithësi.

  Truri

  Sipas Willa Brenowitz, shkakja për këtë është se pesë shqisat kanë shtigje të vetëdijshme në rajonet kyçe të trurit. Hipokampusi, i cili kontrollon kujtesën, është veçanërisht i lidhur me nuhatjen dhe dëgjimin. Pra, ky fakt vërteton rëndësinë e shqisave për funksionimin e trurit.

  Studime të fundit sugjerojnë se personat me probleme të nuhatjes dhe dëgjimit janë më të prirur të përjetojnë probleme me tkurrjen e hipokampusit gjatë plakjes. Kjo ka nxitur interesin në zbulimin e rolit të vizionit në aftësinë tonë për të menduar, mbajtur mend dhe marrë vendime me sukses. Një shtyllë të fuqishme e aftësisë kognitive, vizioni është duke u bërë objekt i vëmendjes në hulumtimet e reja.

  Këta hapa të dobishëm do të ndihmojnë në mbrojtjen e shikimit, dëgjimit dhe ndjęnjes së aromave – gjithashtu do të ndihmojnë në ruajtjen e trurit tuaj të ngopur me energji dhe freskëti!

  Aktivizoni aromën me ‘nuhatje të zgjuar’ dhe krijojini një eksperiencë

  Studimi i fundit ka zbuluar se mungesa e aftësisë për të identifikuar katër ose pesë arome të zakonshme dyfishon rrezikun e demencës tek individët në moshën 57 deri në 85 vjeç. Një zvogëlim i ndjenjës së nuhatjes mund të tregojë me kohë shqetësimet e mundshme të Alzheimerit dhe Parkinsonit, pasi era është e lidhur me rajonet e trurit që janë përgjegjëse për kujtesën. Kjo të dhënë informuese mund të ndihmojë në zbulimin dhe trajtimin e hershëm të këtyre sëmundjeve të tmerrshme.

  Një përmirësim i vogël, por i rëndësishëm, mund të bëhet duke ndjekur një metodë të thjeshtë. Sipas një studimi të fundit, nëse njerëzit me një ndjenjë të dobësuar të nuhatjes praktikojnë “stërvitjen e nuhatjes” duke identifikuar aromat e zakonshme çdo ditë, ata do të shohin një përmirësim të theksuar në aftësitë e tyre për të nuhatuar dhe për të kujtuar fjalët me lehtësi dhe shpejtësi.

  Për të përmirësuar ndjeshmërinë e hundës tuaj, përdorni një teknikë të zgjuar. Nxirrni një grup erëzash të ndryshme dhe përziejini ato. Mbyllni sytë dhe identifikoni secilën erë, duke bërë këtë dy herë në ditë që të forconi çartën tuaj sensoriale dhe trurin. Kjo metodë e rafinuar do t’ju ndihmojë të përmirësoni ndjeshmërinë e hundës suaj në mënyrë krijuese.

  Dëgjimi mund të përmirsohet në një nivel të lartë me një strategji televizive

  Sa më shumë rritemi, të priturit për një humbje të dëgjimit është i pashmangshëm. Sidoqoftë, një dëmtim i rëndë në të ardhmen mund të shkaktojë një rrezik të lartë për zhvillimin e Alzheimerit, sipas një studimi të fundit të Universitetit Johns Hopkins. Në të vërtetë, pjesë e ruajtjes së shëndetit të trurit është tretja e një informacioni të vlefshëm. Megjithatë, nuk mund ta kryeni këtë nëse u përqendroheni vetëm në fjalët e bisedës.

  Justin S. Golub, një ekspert i shëndetit auditiv, ngre zërin për t’ju kujtuar për rëndësinë e përqendrimit në informacionin interesant

  spot_imgspot_img