9 C
Switzerland
More

  Shkencëtarët thonë: shtypeni “snooze” dhe pushoni më gjatë në mëngjes.

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  A mund të shërohen çiftet nga tradhëtit

  Çfarë zbulon hulumtimi për procesin e rikuperimit në një...

  Turpi, a mund të jetë i dobishë?

  Rivlerësimi i turpit: rëndësia për rikthimin e përgjegjësisë morale Turpi...

  Avantazhet e qarjes së mirë në një shoqëri të ndarë

  Filmat që shkaktojnë lot, të cilët tani janë të...

  Vendimi për të pasur një fëmijë – ose dy

  Ka ushtrime që mund t'ju ndihmojnë të vendosni për...

  Si ta dini nëse lidhja juaj është toksike

  Njohja e një marrëdhënie të pasigurtë mund të jetë...

  Teilen

  Përdorimi i “snooze” në lidhje me performancën kognitive të mire

  Hulumtuesit intervistuan 1,732 persona në Suedi, SHBA, Mbretërinë e Bashkuar, Finlandë dhe Australi. Vullnetarët që ishin të zakonshëm në përdorimin e “snooze” arritën rezultate më të mira në tre nga katër provime.

  Gjumi 04

  Snooz në mëngjes: Cilat avantazhe për mendjen sjell përdorimi i snooze?

  Shtytja nuk është humbje, pasi njerëzit që shtypin rregullisht butonin “snoozing” mund të jenë mendërisht më të mprehtë kur më në fund ngrihen.

  Arsyeja më e zakonshme që njerëzit japin për rivendosjen e alarmit dhe shijimin e gjumit është se janë shumë të lodhur për t’u zgjuar, një studim.

  Nga më shumë se 1700 njerëz të gjetur. Shkencëtarët arrijnë në përfundimin se një dremitje mund të luftojë ‘inercinë e gjumit’ – luftën e përgjumur për të ecur mendërisht në mëngjes.

  Efekti i butonit “snooze”: mprehtësia mendore dhe gjumë shtesë, sipas studimitDëshmi për këtë u morën nga 31 persona që u lejua të vendosnin një alarm gjysmë ore përpara se ata të kishin nevojë të zgjoheshin në të vërtetë dhe të shtypnin butonin “snooze” tri herë.

  Ata u testuan në kujtesën e tyre, llogaritjet matematikore të thjeshta dhe një detyrë mendore të ndërlikuar pas kësaj – duke krahasuar me momentin kur ata fjetën deri në të njëjtën kohë.

  Efekti i butonit “snooze”: mprehtësia mendore dhe gjumë shtesë, sipas studimit

  Vullnetarët, që ishin përdorues të rregullt të “snooze-ut”, arritën rezultate më të mira në tre nga katër testet pasi u lejua të rregullonin alarmrin e tyre, duke sugjeruar se rikonfigurimi i alarmrit iu bë i mprehtë mendërisht.

  Monitorët e gjumit treguan se shtyrja e alarmit bëri që njerëzit të mos duhet të zgjoheshin pas një gjumi të thellë – të cilat mund të reduktojnë mjegullën e trurit.

  Në mënyrë të befasishme, pavarësisht 30 minutave të kaluara në shtyrim me ndërprerje nga alarmin, personat që përdorin “snooze” marrin rreth 23 minuta gjumë.

  Megjithatë, shkencëtarët kujtojnë se studimi i tyre është i vogël dhe përfitimet e mëngjesit mund të vërehen vetëm te ata që rregullisht shtypin butonin “snooze”.

  Këta njerëz zakonisht janë të rinj dhe të zgjuar natën, të cilët shpesh shkojnë në gjumë më vonë, kështu që përfitojnë nga gjumi i shtyer edhe në mëngjes, megjithëse i prishur nga alarmit.

  Gjetjet tregojnë se nuk ka asnjë arsye për të ndalur përdorimin e “snooze” në mëngjes nëse ju pëlqen – të paktën jo për një kohë shtyrjeje rreth 30 minutash.

  Në fakt, mund t’i ndihmojë ata me përgjumje në mëngjes që të jenë pak më të zgjuar sapo të ngrihen nga gjumi.

  Zbulimet e një studimi mbi zakonet e përdorimit të “snooze” në mëngjes

  Studime tregojnë se pas gjumit të ndenjur, njerëzit kishin rezultate më të mira në provat e matematikës mendore, memorjes dhe vlersimit të ngjyrave. Megjithatë, këto përfitime shfaqeshin vetëm në fillim dhe zhduken deri në orën e drekës.

  Ndërprerja e gjumit gjithashtu nuk ndihmonte në ndjenjën e lodhjes ose gëzimit. Ndërsa njerëzit kishin më shumë gjum të lehtë pasi përdornin ndërprerjen e gjumit, cilësia totale e gjumit nuk ndikonte ndjeshëm.

  spot_imgspot_img