-1.2 C
Switzerland
More

  Si teknologjia AI po revolucionarizon kërkimet shkencore mbi kancerin

  spot_imgspot_img

  Ähnliche

  Çfarë duhet të shmangni kur partneri ju bezdis?

  Nëse në të vërtetë dëshironi që ata të ndryshojnë...

  Çfarë këshillojnë njerëzit që janë në lidhje për më shumë se 20 vite?

  Gjithmonë bëni komplimente për trupin e partnerit tuaj. Kemi parë...

  Konfuziteti rreth gjetjeve për alkoolin

  Çeshtja e abstenuesit ka rëndësi Gjetjet e fundit mbi alkoolin...

  Pse i idealizojmë dashuritë e para?

  Jemi ato që besojmë. A është ky fati, apo...

  A është refuzimi romantik më keq se sa rrugëtimi romantik?

  Si këto pengesa kërcënojnë romancën Frika e refuzimit dhe humbja...

  Teilen

  Fuqia e të dhënave të mëdha dhe AI ​​kundër kancerit: një epokë e re në Onkologji?

  Onkologjia ka arritur një shpejtësi të pabesueshme – çdo vit 20-30 ilaçe të reja kundër kancerit shfaqen në treg, duke hapur mundësi të paprecedentë për pacientët për t’u kuruar. Megjithatë, ky përparim i jashtëzakonshëm përbën një sfidë të madhe për profesionin mjekësor dhe ekspertët e trajtimit, pasi bollëku i opsioneve inovative të trajtimit e bën gjithnjë e më të vështirë gjetjen e më të mirës për çdo rast individual.

  Një grup studiuesish evropianë u nisën për të kapërcyer këtë pengesë. Me ndihmën e inteligjencës artificiale, ata duan të zhvillojnë mjete të personalizuara vendimmarrëse që mund të identifikojnë terapinë më të mirë të mundshme për njerëzit me tumore të ngurta. dr Hagen Krüger nga Pfizer thekson se kjo ka të bëjë me rekomandimet e terapisë individuale të shpëtimit. Ky zhvillim revolucionar mund të ketë një ndikim të qëndrueshëm në trajtimin e kancerit në të ardhmen. Me teknologji të avancuar dhe fokus në mjekësinë e individualizuar, do të jetë e mundur të trajtohen sëmundjet e kancerit në një mënyrë të synuar dhe në këtë mënyrë të adresohen nevojat individuale të çdo pacienti. Një moment historik i pabesueshëm në rrugën drejt shërimit të kancerit.

  Projekti ambicioz kërkimor “OPTIMA” i ka vendosur vetes synimin për të revolucionarizuar trajtimin e kancerit në Evropë dhe për t’u dhënë të gjithë pacientëve akses në terapi dhe trajtime të individualizuara. Konsorciumi bashkon 39 partnerë nga 13 vende, duke përfshirë klinika, institucione kërkimore, autoritetet dhe kompanitë farmaceutike, dhe ka një buxhet publik-privat prej më shumë se 20 milionë euro.

  Faqja e internetit e projektit e bën të qartë se ekipi OPTIMA mbështetet në të dhënat e botës reale dhe teknologjitë e AI për të arritur një hap kuantik në kujdesin mjekësor. Qëllimi i saj është të formojë një të ardhme ku inteligjenca artificiale dhe analiza e të dhënave ndihmojnë në revolucionarizimin e mënyrës se si trajtohen pacientët me kancer. Me këtë qasje inovative dhe angazhimin e konsorciumit, OPTIMA mund të ndihmojë për t’u siguruar të gjithë pacientëve qasje në trajtimin e duhur të kancerit.

  IA në onkologji: Potencial i pakufizuar në luftën kundër kancerit?

  “OPTIMA në fund të fundit sillet rreth dy qëllimeve kryesore,” shpjegon Dr. Hagen Krüger, Drejtor Mjekësor i Onkologjisë në Pfizer Gjermani dhe Menaxher i Projektit në EFPIA. “Nga njëra anë, ne duam të sigurojmë që pacientët me kancer të gjirit, mushkërive dhe prostatës të marrin gjithmonë trajtimin më të mirë të mundshëm. Nga ana tjetër, ne duam të japim kontributin tonë në zgjerimin e udhëzimeve për grupe të veçanta pacientësh që nuk kanë marrë ende rekomandime. .”

  Shkencëtarët dhe mjekët përballen me një sfidë të dyfishtë: nga njëra anë, ata duhet të vendosin se cila terapi komplekse i përshtatet më mirë një situate specifike, nga ana tjetër, rezultatet e studimeve klinike nuk mund të zbatohen gjithmonë lehtësisht në jetën e përditshme. Udhëzimet mjekësore synojnë të ndihmojnë në mbështetjen e vendimmarrjes, por këto shpesh bazohen në studime me grupe homogjene pacientësh që përjashtojnë pacientët me sëmundje shoqëruese. Pra, mbetet e paqartë se sa efektive janë procedurat e reja mjekësore te pacientët me sëmundje të tjera, si astma apo një tumor i dytë. Prandaj është e rëndësishme që studiuesit dhe mjekët të përfshijnë në studimet e tyre në të ardhmen edhe pacientë me sëmundje të ndryshme dytësore dhe kështu të kontribuojnë në zhvillimin e një terapie më individuale dhe më efektive.

  E ardhmja e terapisë së kancerit: Si sistemet e AI mund ta ndryshojnë atë

  OPTIMA planifikon të mbyllë boshllëqet e njohurive duke mbledhur dhe vlerësuar të dhënat nga trajtimi i përditshëm i mbi 200 milionë pacientëve me kancer të gjirit, mushkërive dhe prostatës. Rregullorja e Përgjithshme e Mbrojtjes së të Dhënave sigurisht që respektohet. Analizat kryhen duke përdorur teknologjitë më të fundit, si inteligjenca artificiale. dr Krüger thotë se AI është në gjendje të gjejë “modele” përmes sasisë së madhe të informacionit. Në këtë mënyrë mund të gjenden pacientë të ngjashëm për të kuptuar nëse rekomandimet udhëzuese vlejnë edhe për ta apo ka terapi që kanë më pak efekte anësore dhe mundësojnë cilësi më të mirë të jetës. Për përgatitjen e këtyre të dhënave përdoret një format i standardizuar, i cili përfshin të dhëna nga spitalet, të dhënat elektronike të pacientëve, regjistrat e kancerit dhe kompanitë farmaceutike të bazuara në kërkime.

  Studiuesit po punojnë në një mbështetje novatore, të bazuar në AI për mjekët që të zgjedhin terapinë ideale së bashku me pacientët. Së bashku me 39 partnerë, Optima do të krijojë një zgjidhje novatore për platformat ndërvepruese dhe në përputhje me mbrojtjen e të dhënave të BE-së për të dhënat e botës reale brenda onkologjisë deri në vitin 2026. Shanset për sukses janë të bujshme dhe një arritje e vërtetë, veçanërisht për Gjermaninë, e cila ende duhet të arrijë në drejtim të dixhitalizimit.

  spot_imgspot_img